От началото на годината досега имаме два пъти повече случаи в Европа на дребна шарка (морбили), отколкото през миналата година по същото време. На 1 000 болни от инфекцията умира един човек след усложнения от вируса.

Болестта е опасна, защото след години може да се развие тежка инфекция. Това обяви проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология пред bTV.

В Сърбия най-много починали от морбили на Стария континент

В Сърбия най-много починали от морбили на Стария континент

В балканската държава са регистрирани 14 смъртни случая от общо 37 починали

Проблемът е във ваксините и заради не пълното ваксационно покритие. Моноваксина само за морбили в България няма, изрази съжаление лекарят и допълни, че се слага триваксина, която се слага на 12-месечни и 12-годишни деца.

От 2017 г. има една повишена заболяемост от морбили във всички страни членки на ЕС и в почти всички европейски държави, изрази съжаление проф. Кантарджиев.

Според него проблемът се корени в това, че родителите не водят децата си да бъдат ваксинирани. Той призова родителите на малките деца да ги водят на ваксинация на всеки 13 месеца, а 13-14 годишните поне веднъж в годината.

Децата, без имунизация за морбили, да не се водят на курорт в съседни държави

Децата, без имунизация за морбили, да не се водят на курорт в съседни държави

Има голяма вероятност да се заразят, обясни проф. Тодор Кантарджиев

Лекарят призова родителите на всички деца под 1-годишна възраст, които не са имунизирани, да не бъдат водени в страни, където има морбили - Гърция, Румъния и Сърбия.

Относно западнонилската треска проф. Кантардижев отбеляза, че се предава чрез комари, които масово ги имаме. Той обясни, че такава треска възниква обикновено в големи градове, където има много хора и много комари, защото започнат ли да умират птици, започва да има треска, която чрез комарите се пренася по хората.

Ако се засегне мозъкът, симптомите са очевадни, изтъкна проф. Кантардижев

Той успокои, че в България все още няма симптоми на западнонилската треста.

Инфекциите на мръсните ръце, бактериите и мръсната вода ни вредят най-много, изтъкна лекарят на въпрос какво най-често ни мъчи през лятото.

Бум на морбили в Румъния, десетки бебета и деца са починали

Бум на морбили в Румъния, десетки бебета и деца са починали

Известни личности провеждат кампании за избягване на имунизацията