Децата под 13-месечна възраст, които не са имунизирани за морбили, не е добре да се водят на курорти в съседни държави. Вероятността да се заразят е голяма.
Този съвет даде пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
"Храната, която се консумира на морето, трябва да е от хубав източник. Да не избираме най-евтиното, а да е чисто", допълни той.
Важно е да се пие бутилирана вода. Риск носи консумацията на таратор в заведенията. Добре е и хората да си мият хубаво ръцете, посъветва проф. Кантарджиев.
Той коментира и случаите на салмонела в няколко столични детски градини, които бяха регистрирани в края на месец май.
"Салмонелата е лятна инфекция, характерна за нашия географски регион и бит. Всякаква животинска храна през лятото трябва да е много добре термично обработена. Храна не бива да се оставя извън хладилника", поясни той.
"Салмонелата, попаднала в малко количество в храната, от месото и яйцата и престояла над 4 часа на стайна температура, развива един токсин. Това предизвиква гадене, повръщане и висока температура", разясни още проф. Кантарджиев.
Той потвърди, че в няколко детски заведения в София има открити случаи на салмонела. Оказало се е, че микробът е един и същ.
"Това означава, че от някъде се използват общи продукти, които са заразени или обща кухня", допълни директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
Проф. Кантарджиев коментира и изтеглянето на български яйца от пазара заради птичи грип. Те са от ферма за кокошки в добричкото село Дончево и са снесени след 23 май.
"Птичият грип е ветеринарен проблем. От него не боледуват хората, а птиците. Не трябва да се плашат хората. Проблемът не касае човешкото здраве", категоричен бе проф. Кантарджиев.