Бум на морбили е предизвикал смъртта на десетки бебета и деца в Румъния, като всяка седмица се съобщава за 200 нови случая, съобщава "Асошиейтед прес".

Лекарите твърдят, че бумът на заболяването се подхранва от ниските равнища на ваксинация. Някои известни личности проведоха медийни кампании, предупреждаващи за опасностите от имунизацията, докато суеверия като предпазването от предотвратимата с ваксини болест със зелев сок или непочистването на жилището, също вбесиха лекарите.

България единствена в Европа се справила с морбили

България единствена в Европа се справила с морбили

Всички деца над годинка трябва да имат ваксини

Някои доктори се оплакват, че не разполагат с достатъчно запаси от ваксини.

Александру Рафила, ръководител на лаборатория в Националния институт за инфекциозни болести в Букурещ, е коментирал, че силно заразната болест се разпространява по-бързо, защото милиони румънци работят в чужбина, излагайки се на различни щамове на вируса и след това прибирайки се вкъщи.

Рафила уточни, че болестта за пръв път се е появила сред циганите в Северозападна Румъния през 2016 г. По думите му, щамът на болестта е чужд на Румъния, но често се среща в Италия.

11 жертви и 3540 болни от морбили в Сърбия

11 жертви и 3540 болни от морбили в Сърбия

Само за няколко месеца

Около 13 700 души в Румъния са се заразили с морбили, откакто епидемията е избухнала през 2016 г., а 55 души са починали, от които само един е бил имунизиран, според Националния център за наздор и контрол на заразните болести.

Световната здравна организация препоръчва ваксинация на 95% от населението; Румъния има едно от най-ниските нива в Европа - по-малко от 84 на сто.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията заяви, че броят на случаите на морбили на Стария континент се е утроил през миналата година, като Румъния, Украйна и Италия са най-засегнатите.

Над 2 600 случая на морбили в Сърбия за няколко месеца

Над 2 600 случая на морбили в Сърбия за няколко месеца

Най-младият заболял е бебе на 15 дни, а най-възрастният пациент е на 65 г.

Лекари като Рафила също така се обявяват открито срещу известни личности като Оливия Стеер, телевизионна водеща, която публично подкрепи позицията да се избягва ваксинирането.

"За съжаление има апетит за нещо сензационно", коментира Рафила, допълвайки: "Хората, които се противопоставят на ваксинацията, са популяризирани (в медиите) по начин, който е, да речем, неетичен."