Огнище на птичи грип установиха инспекторите от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните. Според инспекторите от БАБХ огнището е в "лично стопанство" в село Манолско Конаре, община Марица, област Пловдив.

Заболяването е потвърдено с протокол от лабораторно изследване. За по-добър контрол и ликвидиране на заболяването, от БАБХ прилагат всички мерки, описани в закона.

"Предприето е хуманно умъртвяване и унищожаване на всички птици, отглеждани в засегнатото стопанство, което ще бъде последвано от почистване и дезинфекция. Определена е 3-километрова предпазна зона и 10-километрова зона за наблюдение около констатираното огнище на заболяването", информират служителите на д-р Дамян Илиев.

Откриха птичи грип в Добричко

Откриха птичи грип в Добричко

В Бургас взимат мерки срещу заболяване по добитъка

За да се избегне заразата, е забранено движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона.

В двете зони се забранява търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Инспекторите правят ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазната зона.

В добричкото село Стефаново има акция срещу птичи грип

В добричкото село Стефаново има акция срещу птичи грип

Умъртвяват птици без да са уведомили местната власт

От агенцията уверяват, че е повишен надзорът и мерките за биосигурност в птицевъдните ферми, както и при водните басейни, където е силно концентрирана популацията на диви птици.

БАБХ напомнят, че фуражите трябва да се съхраняват в закрити помещения. Същото важи и за суровините за фуражи. Така се избягва възможността диви пернати да заразят фуража, а оттам и питомните да бъдат заразени с вируса.

Как да се предпазим от птичи грип, съветват от МЗ

Как да се предпазим от птичи грип, съветват от МЗ

При термична обработка на птиче месо и яйца намалява опасността от зараза

От БАБХ уверяват, че няма засегнати хора. Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Заразяване може да стане при вдишване контаминиран прах от фермите или при пряк контакт на хората със заразени птици.