"До час на летище Безмер ще кацне военен самолет "Спартан", с който ще бъдат транспортирани две жени, пострадали в тежката катастрофа на пътя Елхово - Лесово. По време на полета за пациентите ще се грижи екип на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". В момента двете жени са хоспитализирани в реанимацията на МБАЛ Ямбол".

Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии в Ямбол.

Сигналът за катастрофата е подаден в 5:48 ч. от 112 към районната координационна централа. Към мястото на произшествието тръгват общо 8 екипа на спешна медицинска помощ. Веднага са изпратени 2 екипа от ФСМП Елхово. Едновременно с тях се отзовават още 4 екипа - 3 от ЦСМП Ямбол и 1 от ФСМП Тенево. След тях тръгват 1 екип от ФСМП Болярово и 1 от филиала на ЦСМП-Хасково в Тополовград.

3-ма загинали и 16 ранени при катастрофа между тир и пътнически бус до Лесово
Обновена

3-ма загинали и 16 ранени при катастрофа между тир и пътнически бус до Лесово

Катастрофата е станала рано тази сутрин

На място са загинали трима мъже (на 59 г., 53 г. и 70 г.). В МБАЛ "Св. Пантелеймон" са транспортирани 16 души, от които 11 (9 жени и 2 мъже) са хоспитализирани в лечебното заведение. От тях 3-ма са настанени в отделението по хирургия, 5-ма в ортопедия, а 3-ма са приети в отделение по анестезиология и интензивно лечение. При необходимост, има осигурена от Регионалния център по трансфузионна хематология в Стара Загора кръв, посочи още здравният министър.

Малко по-късно стана ясно, че вече е възстановено движението по път I-7 Елхово - Лесово от км 316 до км 317. 

В следобедните часове от здравното министерство съобщиха, че военният самолет "Спартан" е кацнал на летище Безмер. 

На място на летището проф. Костадин Ангелов, реанимационните и травматологичните екипи на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" и болницата в Ямбол извършиха актуална оценка на състоянието на пациентките и прецениха, че е необходима допълнителна стабилизация със специализирана апаратура, медицински изделия и консумативи, каквито бяха докарани със самолета.

Така до минимум ще бъде сведен рискът за двете жени по време на полета. Веднага след стабилизирането им военните пилоти и екипите на "Пирогов" ще транспортират пациентките до София, поясниха от ведомството.