Здравният министър Кирил Ананиев отменя заповедта за задължително носене на маски на обществени места - закрити или открити. Тази заповед беше издадена вчера.

Отмяната се налага заради общественото недоволство и липсата на консенсус и разнопосочните мнения по отношението на носенето на маски от здрави хора. 

Ако от нас зависеше, носенето на маска би имало задължителен характер. Търсим обществен обаче консенсус, не искаме да вървим обратно на хората, обясни Кирил Ананиев. Затова е носенето на маска остава като препоръка. 

Припомняме, тази сутрин шефът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че той е препоръчал тази мярка и бе категоричен, че това би имало ефект за стопирането на разпространението на заразата.

25 нови случая на коронавирус, на картата се добави и Силистра

25 нови случая на коронавирус, на картата се добави и Силистра

13 души са интубирани в интензивните отделения

Използването на маските дава възможност за отдалечаване на онези мерки, които значително ще ограничат гражданските права. Убедени сме, че тази мярка води до отдалечаване от онзи момент на по-тежки мерки, каза обаче Кирил Ананиев. 

Кирил Ананиев подчерта, че всички мерки, които се предприемат от щаба и правителството са в името на защитата на здравето на българските граждани. Хиляди хора може сега да се разхождат сред нас, които да разнасят заразата.

Всички маски, които получаваме, разпределяме веднага, увери здравният министър. Приоритетно те се разпространяват сред хората на първа линия - медицинските лица, МВР, РЗИ и Спешна помощ.

Фармацевти нямат маски дори за себе си - пазят се с подръчни средства

Фармацевти нямат маски дори за себе си - пазят се с подръчни средства

В аптеките няма маски от висок клас, спирт не се доставя регулярно

Вместо това Българската държава ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще бъдат раздадени на социалните слаби граждани чрез местните структури на РЗИ. Маските ще бъдат от модел FFP 2 или 3. Очаква се до седмица да пристигнат 2 млн. маски от Китай, една част обикновени, друга част с повишена защита.

Водят се и разговори с български производители - около 10 фирми, като Кирил Ананиев се надяват до 2-3 седмици пазарът в България да е снабден основно с родно производство. В момента се уточняват и цените, като за вноса се търсят цени, близки до цените на българските производители.

Към момента почти всички опити за контрабанда са преустановени по наблюдение на вътрешния министър Младен Маринов. По отношение на глобите за носене на маски, той уточни, че до момента няма наложени актове, а "целта е не да принуждаваме, а за убедим хората". Към момента написаните актове за разходки по паркове и градинки на повече от двама души са 402.

Няма как обаче да се определят точните цени, над които продажната цена да се определи като спекула. Никой министър не определя пазарните цени, обясни Младен Маринов и даде пример с цените на китайските производители, които са се променили само в рамките на един месец.