Отпада тестването с PCR тест след изтичане на 14-дневната карантина. Новината съобщи директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов на брифинга на НОЩ в Министерство на здравеопазването.

Здравният министър Костадин Ангелов обясни, че разполагат с научни доказателства, че след 14-тия ден товарът на вируса е достатъчно намалял или малък, за да не може човекът да заразява. Тепърва ще се мисли за намаляване и на 14-дневната карантина. Някои страни от Европа са намалили карантината на 10 дни, а има страни в света намалили я на седем дни.

Балтов увери, че болницата е добре заредена с лични предпазни средства. Персоналът като брой заразени с коронавирус продължава да расте. Много малко са в болницата, малко са на интензивна терапия, а повечето хора се лекуват вкъщи, увери обаче проф. Балтов.

Той също е разтревожен от броя на лекарите и медицинските сестри, които стават жертва на вируса. 

От днес ще започне отпускането на лични предпазни средства за джипитата - костюми за многократна употреба и други. От джипитата към настоящия момент се очаква да дадат критериите, по които да се определят PCR тестове. Ние работим с тях в добра комуникация, увери проф. Ангелов. Припомняме, че вчера бе обявено, че вече и личните лекари ще могат да изпращат за тест за коронавирус, като заплащането ще се поема от Касата. 

Той подчерта, че е много важно да се спазва един уницифиран път на пациента. Точно сега е моментът, когато започва учебната година и есенно-зимният период с други заболявания.

След като вчера бе обявено, че с анекс към НРД личните лекари ще могат вече да дават направления за коронавирус и изследване за PCR тест, днес Ангел Кунчев обясни, че четири вида медицински специалисти ще могат да дават направления. Личните лекари трябва да могат много бързо и ориентировъчно да дават информация от бързите тестове - дали хората са замразени от коронавирус или грип, настоя доц. Кунчев. А пък от другата седмица у нас ще се работи с комбинирани тестове, които ще разпознават освен коронавирус, и грип тип А и Б.

Здравният министър благодари на всички колеги, които въпреки умората и трудностите не се отказват и продължават да изпълняват своя дълг. Костадин Ангелов посочи, че натоварването на болниците е по-голямо в областите в Благоевград и Бургас. В останалите области ситуацията е спокойна. "Всички лекари са уморени, но лекарите и сестрите са бойци. Никой от тях няма да се откаже и няма да спре да изпълнява задълженията си, за което благодаря на всички служители на лечебните заведения и на първи линия. Благодарение на тях се справяме в момента, отчитаме умората и натовареността им в момента", категоричен бе проф. Ангелов.