Броят на излекуваните скоро ще надмине този на новозаразените. Това прогнозира пред Нова телевизия математикът на Щаба Николай Витанов.

Според него е напълно възможно това да се случи до 10-тина дни. Той дори заговори за край на здравната криза в ранната пролет.

По негови думи рекордният брой оздравели през последните два дни се дължи на големия брой заразени преди 20 дни - сега голяма част от тези хора са се излекували. Съгласно тенденцията броят им ще продължи да се увеличава.

Проф. Витанов очаква, че за целта ще помогне и новото частично затваряне. За отшумяване на епидемията обаче било още рано.

Витанов: Времето на COVID-19 изтича, но декември ще е труден

Витанов: Времето на COVID-19 изтича, но декември ще е труден

При стриктно спазване на мерките след 2 седмици падаме до 800 случая на ден

"Отшумяване на пандемията скоро няма да има. По време на коледните празници и Нова година се очаква случаите да се поувеличат и по Ивановден пак ще се тръгне нагоре. След януари, февруари, вече през март полекичка ще тръгнем отново надолу, вече ще има и ваксина. През април-май месец вървим към отшумяването", коментира експертът.

По негови думи натискът върху здравната система леко е отслабнал. Цената на кризата обаче оставала изключително висока - за по-малко от два месеца от коронавирус у нас са починали 28 медици. Това означава по един смъртен случай през ден.

Директорът на 12-то ДКЦ в столицата д-р Васил Василев съобщи, че само за 2 седмици през поликлиниката за тест са преминали над 500 души и са направени повече от 200 рентгенографии. По негови думи доста от посетителите в COVID зоната идвали дори без симптоми, от страх.

Витанов: 79 000 случая до края на ноември, ако не спазваме мерките

Витанов: 79 000 случая до края на ноември, ако не спазваме мерките

Можем да паднем до 500 случая за денонощие, убеден е математикът от НОЩ

За да се избегнат злоупотреби, пред COVID зоните пациентите се делят на такива със симптоми и документ от лекар, които минават безплатно, и такива, които плащат. Въведена е и опцията за запазване на час през онлайн платформата myhealth.

Около 30% от пробите в COVID зоните са положителни. Част от тях обаче не влизат автоматично в системата, защото не са PCR.