До края на януари 2024 година в България ще бъде доставен първият медицински хеликоптер. Toва обяви здравният министър проф. Христо Хинков по време на парламентарния контрол в Народното събрание.

Той отговори на въпрос на депутата от "Възраждане" адвокат Петър Петров относно информация за местоположенията в страната на медицинските хеликоптери - т. нар. "въздушни линейки" по Програмата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS), които ще започнат да дават дежурства от месец януари 2024 г.

Първите екипи на Центъра за спешна помощ по въздуха ще бъдат изпратени на 5-дневно обучение в периода 29 януари-2 февруари в Италия.

Предвидено е изграждане 6 оперативни медицински бази (хангари) за медицинските хеликоптери - летище София, летище Пловдив, летище Сливен, летище Търговище, Долна Митрополия и Монтана - летище (село) Габровница. Разположението им е определено с оглед покритие на по-голяма част от територията на страната при осигуряване на максимална ефективност и бързо оказване на спешна медицинска помощ.

Първият медицински хеликоптер, който ще дойде през януари месец у нас, ще бъде разположен на територията на летище София, като ще покрива територия на радиус от 200 км в рамките на така наречения "златен час" за спешна медицинска помощ по въздуха.

В края на 2024 г. ще бъдат доставени още 2 медицински хеликоптера, като тяхното разположение ще е в Северна и Южна България.

Тестваха първата площадка за медицински хеликоптери у нас
Обновена

Тестваха първата площадка за медицински хеликоптери у нас

Вертолет на ВВС кацна успешно пред многопрофилната болница в Панагюрище