Министерство на здравеопазването бави и отказва да регистрира като национално представителни Федерация "Български пациентски форум" и Конфедерация "Защита на здравето".

На пресконференция Иван Димитров от Федерация "Български пациентски форум" обясни, че кандидатстват за пореден път за този статут на национално представени организации. Причината е, че липсата на такъв статут ги лишава от участие в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Димитров бе категоричен, че не могат обективно да дават сведения и да информират пациентите, когато става въпрос за НЗОК.

Статутът им бил отнет от здравния министър Петър Москов още през 2014 г., явно защото са неудобни. От здравно министерство отказвали да ги регистрират и ги връщали за проверки и изпълнения на разпореждания. Това се случвало, въпреки че голяма част от тях, заложени като изисквания по Наредба 8, били обявени за нищожни с решение на петчленен състав на Върховния административен съд.

От организациите определиха като безумни изискванията за графици, работно време, офиси, справки за актуални интернет страници на организациите. Иван Димитров коментира, че тези документи, изисквани за регистрацията, винаги се загубвали между етажите на здравно министерство. По думите му явно в Надзорния съвет трябва да има послушни организации, които се съгласяват с Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите.

Диана Хаджиангелова от Конфедерация по закон за здравето обяви, че са представили нужната документация от 2014 година, но явно не са удобни на властимащите. "Очакваме следващата седмица да получим законовополагащата ни се национална представителност", настоя Хаджиангелова.

Лилия Николова, адвокат, и член на УС на Федерация "Български пациентски форум" обясни, че са били посетени от представители на РЗИ - София и София-област. По думите й те умишлено били заблудени от здравно министерство, които им издало заповед да проверяват структурите им по изискванията на старата наредба. Текстовете й били анулирани с решение на ВАС, публикувано в Държавен вестник.

Заместник-министър пък им изпратил писмо, съдържащо указания да бъдат представени наново неща, които организациите вече са представили със самото заявление.