Пациентски организации "Заедно с теб" искат обяснение от здравния министър Костадин Ангелов относно веднинг машини за продажба на лекарства.

За това настояха те в отворено писмо, разпространено до медиите.

Проектът на частната фирма "Пос фарма" е получил държавно финансиране за инсталиране на вендинг машини за продажба на лекарствени препарати с рецепта. Фирмата е предвидила през тази година да купи земя и сгради на стойност близо 8 млн. лв. и да вложи 12 млн. лв. в оборудване, което включва и 120 вендинг машини.

От "Заедно с теб" задават много въпроси до здравното министерство.

Министерство на здравеопазването има ли позиция относно отпускането на финансови средства на данъкоплатците за частен проект, който е за незаконна търговия с лекарства? Какъв изобщо ще е ефектът, като знаем, че населените места без аптека са над 4500? Как така Министерски съвет дава финансова и логистична подкрепа за фирма, регистрирана миналата година и без никакъв опит с подобна дейност до момента? Защо дистрибуторите на едро на лекарства, както и Български фармацевтичен съюз научават за тази сделка от медиите? Защо вносител на проекта в Министерския съвет е икономическият министър Лъчезар Борисов, а не Вие, г-н Ангелов, в чийто ресор са лекарствата?

Фармацевтичният съюз с няколко въпроса към МС за продажбата на лекарства от вендиг машини

Фармацевтичният съюз с няколко въпроса към МС за продажбата на лекарства от вендиг машини

По думите им не били търсени за становище за Меморандума за разбителство между правителството и "Пос Фарма" АД

Припомня се, че в момента лекарствени препарати по лекарско предписание могат да се отпускат само в аптеки или да се доставят от личните лекари в малките населени места след специално разрешение.

Пациентски организации "Заедно с теб" правят уговорката, че не са принципно против вендинг машини за лекарства с рецепта, но е недопустимо финансирането на този частен проект без публично обсъждане, положителни становища на експертите от Български фармацевтичен съюз, Български лекарски съюз, промяна на редица закони.

Припомняме, че в момента има законово разрешение за вендинг машини за лекарства без рецепта, които трябва да бъдат задължително свързани към реална аптека. Това е една добра възможност за пациентите и ние я подкрепяме.

Вместо да въведе он лайн търговията с лекарства през аптеки, които държавата контролира, тук се влагат средства за неразрешена дейност. Или пък да се стимулират личните лекари в малките населени места да осигуряват лекарства за пациентите, или фармацевти, или някакъв друг законов и работещ механизъм.

Българите доплащали най-много за лекарства в ЕС

Българите доплащали най-много за лекарства в ЕС

Това мнение изрази проф. Асена Стоименова

Това, което притеснява "Заедно с теб" в този проект, е че възрастните хора в малките населени места трудно ще се справят със сложната техника, камери, заплащане, рецепти. Не по-малко тревожно е това, че он лайн консултантът ще се свързва виртуално с лекаря при възникнали въпроси.

Припомняме, че ден по-рано, от Българския фармацевтичен съюз обявиха, че не са били търсени или канени за консултации и становище. 

От БФС припомниха какъв е редът за продажба на лекарства в момента и заявиха, че новите технологии следва да са в полза на фармацевтичните консултации и в полза на пациентите. Те подчертават, че фармацевтичната грижа не бива да се свежда само до управление на софтуер и продажба с автомати и настояват приоритетните проекти в областта на здравеопазването да бъдат в съответствие със законодателната рамка, стандартите за фармацевтично обслужване, интересите и здравето на пациентите. Реализацията на тези проекти следва да се обсъжда с всички заинтересовани страни в сектора, добавят от БФС.