Ще бъдат ли спазени наложените в страната противоепидемични мерки на предстоящия събор на Българския лекарски съюз (БЛС). Това попитаха в писмо до медиите здравния министър от Пациентски организации "Заедно с теб". Повод за питането им станаха получени сигнали от разтревожени граждани.

Събитието ще се проведе в НДК на 18 септември и на него ще се съберат над 400 делегати - лекари от цялата страна. Това обаче противоречи на Заповед № РД-01-748/02.09.2021 г. на Министъра на здравеопазването. Провеждането на "конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, обучения и др. се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението и с до 30 участника, при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски", гласи тя.

МЗ налага нови мерки от 7 септември, засягат заведения, фитнеси, пазари

МЗ налага нови мерки от 7 септември, засягат заведения, фитнеси, пазари

Няма да се поколебаем да се приложат най-строгите възможни мерки

Дали ръководството на БЛС ще позволи нарушаване на разпоредбите и застрашаване на здравето както на лекарите-делегати, така и на пациентите, когато тези лекари се върнат по работните си места в цялата страна, питат от организацията. Това ли е примерът, който ни дава БЛС за спазване на противоепидемичните мерки и то когато ресторантьори и хотелиери протестират активно по улиците заради прехраната си?

Експертите предупреждават, че дори и ваксинирани хората е възможно да са безсимптомни преносители на вируса, ако са заразени, както и да се разболеят, припомнят от там.