Вирусът не признава етноси, граници и континенти. Toва заяви вирусологът доц. Любомира Николаева - Гломб в сутрешния блок на БНТ.

Тя обясни, че всички варианти, които циркулират в България, са представители на британския вариант. При циркулацията на един вирус възникват мутации и в този британски вариант се е появила една мутация, която довела до замяната на една аминокисела, поясни доц. Николаева. Към момента тази мутация нищо не променя, нямаме данни.

По думите й всяко нещо, което се установи, трябва да бъде споделено с хората. В две клинични проби било намерено, което се различава от общата маса. В момента циркулира основно британският вариант на COVID-19. Този вариант възникна поради това, че позволихме на вируса да бъде сред нас. Представете си с каква скорост позволяваме на вируса да циркулира сред човечеството, подчерта доц. Николаева.

Гломб открои пет светлини в тунела за справянето с инфекцията - голяма част от хората боледуват изключително леко и ако се разболеят леко има вероятност и да не разберат, голяма част от мерките също работят, ваксините също работят. Работи се в областта и на антивирусните средства. Последната светлина в тунела е, че всички медици, включително и в Националния център по заразни и паразитни болести, са на поста си.

"Светлина в тунела винаги е имало и позитивното отношение, увереността в добрия изход оказва влияние върху имунитета", категорична бе доц. Николаева.

Тя смята, че това не е нито първата, нито последната епидемия, но трябва да научим няколко урока. Може би, ако не отпуснем гарда, ни чака добро лято, предупреди доц. Николаева.