От 24 март до 31 март 2022 г. УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" провежда кампания по безвъзмездно кръводаряване за пациентите, съобщават от здравното заведение. 

Кръводаряването в полза на най-голямата спешна болница в страната се провежда под надслов "Стани нечий герой!" с подкрепата на Национален център по трансфузионна хематология и Българска организация за доброволно кръводаряване.

Всички желаещи могат да дарят кръв в Националния център по трансфузионна хематология в София на адрес ул. Братя Миладинови №112 в работното време на центъра от понеделник до петък между 08:00 и 18:00 часа с прекъсване между 12:00 и 13:00 часа и между 09:00 и 15:00 часа в почивните дни събота и неделя.

Всеки гражданин в добро здравословно състояние, на възраст между 18 и 65 години, е подходящ за кръводарител. Преболедувалите от Ковид-19 лица могат да дарят кръв 40 дни след последния положителен тест. Ваксинираните против коронавирусна инфекция свободно могат да дарят кръв 28 дни след поставяне на втората доза. Лица, на които им предстои имунизиране с втора доза, не са подходящи в момента за кръводарители.

Всеки кръводарител, независимо от неговата кръвна група, е значим, защото помага най-малко на двама болни.