УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив е предоставила на прокуратурата пълната медицинска документация, свързана със смъртта на 18-годишното момче, чиито родители сигнализираха за допусната лекарска грешка, съобщава bTV.

В своя позиция от лечебното заведение заявяват, че новите сведения, получени в хода на извършваната проверка, са, че има данни пациентът да е пострадал при пътно-транспортно произшествие, като първоначално не е потърсил медицинска помощ.

Доста по-късно след травмата и след появата на по-засилени симптоми на черепномозъчна травма е потърсена квалифицирана помощ и момчето е било транспортирано от ЦСМП в Спешното отделение на болницата, поясняват от УМБАЛ "Свети Георги".

Те посочват, че след съответните изследвания пациентът е приет за лечение на черепно-мозъчната травма, като видът и обхватът на терапията са били обсъдени с целия колектив на клиниката.Терапията е била насочена към овладяване на състоянието и симптомите - лечение, насочено към намаляване на мозъчния оток.

Разследват лекарска небрежност след смъртта на момче в болница в Пловдив

Разследват лекарска небрежност след смъртта на момче в болница в Пловдив

Медиците не са информирали родителите на младежа за причината за смъртта му

С цел изясняване на причините за смъртта е била назначена съдебно-медицинска експертиза. От болницата обаче не са запознати с резултатите от нея, тъй като материалите от досъдебното производство се разгласяват единствено по преценка на прокурора.

В лечебното заведение е назначена проверка, като се установява, че пациентът е бил наблюдаван, включително в деня на неговата смърт и е бил в съзнание и напълно контактен, след което влошаването му е настъпило внезапно.

От болницата изразяват категорично несъгласие с твърденията на близките на починалия, описващи поведението на медицинския персонал в Клиниката по неврохирургия.

Въпреки неверните обвинения и медийния натиск лечебното заведение ще се въздържи от изнасянето на повече подробности относно травмата, хронологията на събитията, лечението и състоянието на младежа, заявява се в позицията.

Образувано е досъдебно производство за изясняване на фактическата обстановка и за преценка дали има данни за лекарска грешка и престъпление.