Анестезиологията е висш пилотаж за специалността, тук тя е на високо ниво. Това заяви д-р Благомир Здравков от Клиниката по Детска анестезиология и интензивно лечение в "Пирогов" пред БНТ по повод деня на анестезиолога.

В последните години има хора, които се ориентират към анестезиологията. "Добре са нещата с кадрите по анестезиология", смята Здравков, независимо, че от години в страната остават все по-малко анестезиолози.

В специалността се изучава и интензивното лечение и реанимация. Именно реаниматорите дават шанс за живот на хора, които стигат до тях с тежки метаболитни проблеми. За да се стигне до анестезията се прави детайлно изследване и по време на операция анестезиологът е готов да се намеси, обясни д-р Здравков.

Лично той винаги е искал тази професия. Избрал специалността медицина заради успехите в професията. Той осъзнал, че най-тежките случаи ги поемат именно анестезиолозите и поради тази причина специализирал в направлението.

Той предупреди, че за сърдчените заболявания много студеното време е опасно. Пациентите, които знаят, че имат такива заболявания, редовното трябва да посещават кардиолог, защото няма как да избягаме от студеното време, съветва лекарят.