В следващите три месеца България ще получи над 3.2 млн. дози иРНК ваксини. В следващите седмици и месеци ще има по-голям дял на РНК ваксините, спрямо векторните ваксини.

Новината съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на брифинг пред Пирогов.

В следващите три месеца количествата ваксини, които ще бъдат от РНК ваксините, ще бъдат над 3.2 дози, което да позволи да се стигне до 50% ниво на ваксиниране на населението, каквато е поставената цел от Европейската комисия, категоричен бе Кирилов.

Всички хора, които са се записали през информационната система за ваксиниране или през "зелените коридори", утре също ще могат да бъдат ваксинирани, увери той.

Ваксината на "Астра Зенека" се доставя с над 70% по-малко количество от това, което било предварително обявено и на база, на което всички европейски държави изградили информационните си кампании, уточни Богдан Кирилов.

"Пирогов" открива мобилна секция за гласуване

"Пирогов" открива мобилна секция за гласуване

Има мобилна секция за 110 пациенти в ковид отделения, които искат да гласуват

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов заяви за РНК ваксините в следващите три месеца, че "това ще ни позволи ние да направим изключително голям скок във ваксинирането, защото смятам от следващата седмица да се включи четвъртата фаза на ваксиниране".

Той се надява до края на юни да има над 50% ваксинирани от населението. Много скоро след юни директорът на "Пирогов" очаква да достигнем колективния имунитет.

"Ваксините не са едни прости хапчета", категоричен бе проф. Балтов и допълни, че вече има 500 000 ваксинирани в България, като 100 000 от тях с две дози.

Той се надява до края на юни ваксинираните да достигнат до 3 млн. души, за да може да живеем по-спокойно и по-нормално всички.

България ще получи близо 1 300 000 допълнително дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" след 2 тежки седмици на преговори между държавите-членки, коментира Кирилов.

Ваксинацията в зелените коридори продължава и в почивните дни

Ваксинацията в зелените коридори продължава и в почивните дни

Навсякъде се поставя ваксината на "АстраЗенека"...