Стабилно е състоянието на офицерски кандидат Алексей Каменов, който беше ранен при катастрофата на вертолет Ми-17 в понеделник вечерта в Пловдив. Това съобщи началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Двама загинали и ранен при катастрофа на военен хеликоптер на Летище Пловдив
Обновена

Двама загинали и ранен при катастрофа на военен хеликоптер на Летище Пловдив

Вероятната причина е техническа неизправност

Проф. Мутафчийски благодари на пловдивските медици, които са действали много адекватно и бързо. Преместването във ВМА се е наложило заради гръдната травма.

"Тя има своето развитие през времето и то е към усложняване, а не към отшумяване. Ние много добре знаем за какво става въпрос и затова настояхме след като състоянието му позволява, да бъде транспортиран. Здравето и животът на българските военнослужещи е задължение на ВМА", поясни ген. Мутафчийски.

Екипът на пристигна около 02.30 часа в София, като до около 03.30 часа пациентът е обработен и качен в реанимация, поясни професор Мутафчийски.

Скенерът е потвърдил счупване на ребра в дясната гръдна половина и контузия на белия дроб. Не е ясно състоянието на глезена, но там травмата не е животозастрашаваща.
Няма увреди в главата и органите в корема. Офицерски кандидат Каменов се намира в стабилно състояние, гръдната травма е средно тежка към тежка, кислородо зависим е, но на този етап няма опасност за живота. Напълно контактен и адекватен е, поясни още началникът на ВМА.

По-рано през деня президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев разговаряха с пострадалия борден техник.

Те изказаха искрени съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите летци.

Министър Кракачанов пожела бързо възстановяване на пострадалия офицерски кандидат Каменов.

Каракачанов издаде заповед за разследване на инцидента с Ми-17

Каракачанов издаде заповед за разследване на инцидента с Ми-17

Местопроизшествието е посетено от трима прокурори от Военно окръжна прокуратура - Пловдив

"Важно е, че е в добро, стабилно състояние. Това е човек с дух. Тук е при най-добрите специалисти от ВМА и се надявам, че скоро ще бъде в нормално, работоспособно състояние", заяви от своя страна и президентът Румен Радев.

Пред медиите държавният глава заяви, че лобизмът убива. Крайно време е да се потърси отговорност от онези политици, които преследвайки користни политически интереси, със своите решения излагат на риск живота и здравето на нашите военнослужещи, обясни президентът.

Държавният глава изказа съболезнования си на близките и колегите на загиналите летци. Това е една голяма трагедия и призовавам да няма политически спекулации по нея, защото не е морално, подчерта президентът.

Относно състоянието на бойната техника, Радев коментира, че мнозинството (в парламента - б.р.) прекрати модернизационните процеси в армията, върна ги в изходна точка.

"Предвидените за тези проекти стотици милиони къде изтекоха? Вместо да идат за ремонт на техника и подготовка, те пак отидоха за саниране. Отдалечаваме се от възможностите които трябва да имаме", допълни Румен Радев.