Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е издаде заповед, специализирана структура на Военна полиция да разследва снощния инцидент с вертолет Ми-17. Процесуално-следствените действия за разкриване на причините за авиационното произшествие ще се извършат съвместно с военната прокуратура.

Припомняме, около 20 и 30 часа снощи при изпълнение на тренировъчен полет вертолет Ми-17 от 24-а авиобаза Крумово губи височина и пада от около 30 м. При катастрофата загинаха командирът на екипажа капитан Пламен Пантилеев и вторият пилот капитан Стоян Неделчев.

Бордният техник офицерски кандидат Алексей Каменов е ранен. Оказана му е медицинска помощ в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив и е транспортиран до Военномедицинска академия - София. Състоянието му е стабилно, той е в съзнание и контактен.

Двама загинали и ранен при катастрофа на военен хеликоптер на Летище Пловдив
Обновена

Двама загинали и ранен при катастрофа на военен хеликоптер на Летище Пловдив

Вероятната причина е техническа неизправност

Капитан Пламен Пантилеев е командир на авиационно звено във военно формирование 32 040 - Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1994 г. Роден е на 14 юни 1970 г. в гр. Бяла, област Русе. Завършил е висше образование във ВНВВУ "Георги Бенковски" - Долна Митрополия през 1994 г. със специалност "летец-пилот" за Военновъздушните сили (ВВС) на вертолет. Летец-пилот ІІ клас с над 600 летателни часа. Летял е на L-29, Bell 206 и Ми-17. Награждаван е многократно от командирите си със служебна благодарност и от началника на отбраната, женен е, с две деца.

Капитан Стоян Неделчев е щурман на вертолет в авиационно звено на военно формирование 32 040 - Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1997 г. Роден е на 31 януари 1973 г. в гр. Елхово. Завършил е ВВВУ "Георги Бенковски" - Долна Митрополия през 1997 г. със специалност "летец - пилот" на вертолет. Летец-пилот ІІІ клас с над 500 летателни часа. Летял е на Ми-2, Ми-8 и Ми-17. Награждаван е многократно със служебна благодарност, женен е, с две деца.

Технически проблем е най-вероятният сценарий за падналия Ми-17

Технически проблем е най-вероятният сценарий за падналия Ми-17

Хеликоптерът водил военния парад в София на 6 май

Във връзка с инцидента с военния хеликоптер, Пловдивска военно-окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство при условията на неотложност. Местопроизшествието е посетено незабавно от трима прокурори от Военно окръжна прокуратура - Пловдив, които са започнали разследване, бил е извършен първоначалния оглед и свързаните с него действия. Днес престоят още огледи от разследващи и експерти, разпити на свидетели и събиране на писмени доказателства.

Полк. Недялков за падналия Ми-17: Не възрастта, а поддръжката на бойната техника е важна

Полк. Недялков за падналия Ми-17: Не възрастта, а поддръжката на бойната техника е важна

Съюзниците ни на 10 години възстановяват и модернизират техниката си

Причината за инцидента не е установена до момента, като най-вероятна такава за авиозлополуката е от техническо естество. Няма данни за човешка грешка. Разследването се провежда интензивно, след събиране на необходимия обем доказателствен материал, ще се назначат съответните технически експертизи.