Потвърден е трети случай в България на мъж, заразен с маймунска вариола (шарка). Новината съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред журналисти.

По думите му няма изненада, тъй като пациентът е бил контактен на един от първите потвърдени случаи. Този клон на вируса е доста "доброкачествен". Ако има нещо хубаво, е това, че разпространение придоби западноафриканският клон на вируса, който има сравнително леко протичане и под един процент смъртност, за разлика от конгоанския, който е много по-агресивен, коментира Кунчев.

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Ангел Кунчев уверява, че засега рискът не е голям

"Всички лекари са предупредени как протича заболяването, какви мерки трябва да се вземат. Начинът на предаване на заболяването е толкова труден, че изключваме предаване от човек на човек извън тясното обкръжение на болния", поясни Кунчев.

Единият мъж, който преди дни беше приет в болница заради маймунска вариола, е изписан

Доц. Гломб очаква още случаи на маймунска вариола, но не и епидемия

Доц. Гломб очаква още случаи на маймунска вариола, но не и епидемия

Да се избягват сексуални контакти по време на обрива

Припомняме, че преди дни бяха потвърдени два случая на мъже на 41 и 44 години, които бяха хоспитализирани в столични болници.

Те са в добро общо състояние, като единият дори е изписан от болница. Пациентите са пътували в чужбина - в Испания и във Великобритания, но не са дали информация за контакт с болни от маймунска вариола.