В България няма епидемия от маймунска вариола. Възможно е да има отделни случаи и покачване на броя на случаите, но болестта се предава по такъв начин, че няма данни за епидемично разпространение.

Toва заяви пред News.bg доц. Любомира Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) за откритите два случая на маймунска вариола (шарка) в страната ни.

Тя обясни, че в момента маймунската вариола засяга определени групи с по-активно сексуално поведение с по-дълготраен контакт кожа в кожа. Реално погледнато в момента са най-засегнати хората с активно сексуално поведение или групата на мъже правещи секс с мъже, като повече от половината от случаите са такива, поясни Гломб. 

ВМА лекува първият заразен с маймунска шарка у нас

ВМА лекува първият заразен с маймунска шарка у нас

Към момента пациентът се намира в добро състояние

Маймунската вариола започва като едно инфекциозно заболяване с повишена температура, обща отпадналост, болки в мускулите, в гърба и повишени лимфни възли. От 1 до 3 дена след започване на тези оплаквания се появява и един характерен обрив като петна, които после стават като пъпки, пъпчетата стават на мехурчета с бистра течност, която бързо помътнява, спуква се мехурчето и на мястото на мехурчето се образува коричка, която след това се обелва, без да оставя белег, обясни доц. Николаева.

Тя уточни, че към момента не е необходимо и няма нужда от масова ваксинация срещу маймунска вариола. В ЕС няма регистрирана ваксина срещу нея. Има една ваксина, която е срещу вариола, срещу едрата шарка, която ще се прилага под изключителни условия, само ако е необходимо. В никакъв случай не става въпрос ваксината да намери приложение при маймунска вариола, увери доц. Гломб.

Регистрираха два случая на маймунска шарка в България
Обновена

Регистрираха два случая на маймунска шарка в България

Заболелите са двама мъже на 41 и 44 години

"За момента ваксинационни кампании за маймунска вариола, няма да се правят, а и не се планират", увери Гломб.

Тя уточни, че ваксините срещу едра шарка ще свършат работа, просто се изхожда ретроспективно от опита, който имаме от времето, когато се е ваксинирало срещу едра шарка в годините 1976-1978 г. Тогава случаи на маймунска вариола сред хората не е имало.

Доц. Гломб призова хората да не губят акъла си, да избягват рисково поведение. Тя препоръча да се избягват сексуални контакти с хора, които са в обривния стадий. Докато протича обривът, тогава човек е заразен от маймунската вариола и може да я предава. 

СЗО: Европа е в епицентъра на огнището на маймунска шарка

СЗО: Европа е в епицентъра на огнището на маймунска шарка

Мащабът на това огнище представлява реален риск