Повече пари за профилактика да бъдат заделени от средствата за извънболничната помощ. За това настояват от Българския лекарски съюз, заяви председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев в Добрич, цитиран от БТА.

Парите ще отидат за профилактика, за майчино и детско здравеопазване. По думите му при преговорите с Националната здравноосигурителна каса за новия рамков договор са планирани 14 000 000 лева за дейностите на общопрактиекуващите лекари и 10 000 000 лева за извънболничната специализирана помощ.

Според д-р Грозев трябва да се завишат цените на профилактичните прегледи, за да не се стига до заболявания, които изискват болничен престой. Хоспитализацията е най-енергоемката част от здравната система, каза председателят на БЛС.

Д-р Венцислав Грозев коментира, че най-големият проблем в здравната система остава остойностяването на медицинския труд. По думите му липсата на този финансов механизъм води до огромен недостиг на лекари и особено на медицински сестри.
Ако допреди 6-7 години съотношението лекари-медицински сестри бе 1 към 2.5, сега е 1 към 0.9 в полза на лекарите, обясни д-р Грозев.

Ежегодно в Българския лекарски съюз подписват около 400-450 свидетелства на медици за напускане на страната. Средната възраст на лекарите в България е достигнала 55-56 години по данни на съсловната организация.