Пожарникарите в готовност да помагат на Спешна помощ. Това стана ясно от брифинг на старши комисар Красимир Шотаров, директор на "Оперативни дейности" към ГДПБЗН. Засега обаче нямало такива искания.

Досега пожарната е помагала на спешната помощ в транспортирането на Covid болни. До настоящия момент сме реагирали на 502 сигнала, стана ясно от думите му.

"И ние сме част от обществото и ние се разболяваме, ежедневно събираме информация за всички наши служители, които са болни или карантинирани", подчерта той.

"Към настоящия момент не се налага да предприемем спешни мерки, но сме готови с необходимата организация да реагираме своевременно и бързо, да за можем да осигурим тази безопасност на нашето общество", каза Шотаров.

Той е доволен от многото включили се доброволци. От 1 април до 13 май на ден има над 390 доброволци, които са се включили и са обслужили над 1600 човека ежедневно в над 31 общини.

От днес започваме проверки за безопасни условия в болниците. Това каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

С министър Ангелов уточнихме, че най-важното е да можем бързо и безопасно да евакуираме лежащо болните хора, поясни той. Ще се проверяват изградените инсталации. Според него от изключителна важност е да се види дали персоналът, който лекува болните, който подпомага лечението, е добре запознат с мерките за безопасност.