Пръстовият идетификатор тази година ще бъде въведен само в болниците и всъщност не засяга работата на личните лекари.

С такова успокоение излиза тази сутрин Националната здравноосигурителна каса, като отговор на стартиралия протест на джипитата в четири области в страната – Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол.

От НЗОК отговарят заради опасенията на общопрактикуващите лекари, че електронният идентификатор ще затрудни тяхната работа и ще удължи времето, необходимо да регистрират пациентите.

Според съобщението, публикувано на страницата на НЗОК, регистрационната система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ чрез биометрични идентификатори на пациентите ще бъде въведена след първото полугодие на 2016 г. само в лечебните заведения за болнична медицинска помощ.

Тя по никакъв начин не може да има отношение към работата и прегледите, осъществявани от общопрактикуващите лекари, заявяват от касата.

Припомняме, зам.-министър Бойко Пенков заяви също тази сутрин, че не разбира основанията за протест на личните лекари, тъй като въпросният пръстов отпечатък ще бъде въведен тази година само за болниците. От думите му стана ясно обаче, че това евентуално ще се случи следващата (2017 г.) за общопрактикуващите лекари.