За напрежение сред хората с увреждания във връзка с освидетелстването от ТЕЛК се алармира в позиция на Пациентски организации "Заедно с теб".

Според тях трябва спешно да се задвижат законопроектът за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания (48-254-01-75 от 29/11/2022) и промени в Закона за здравето, за извършване на нормативни промени, регламентиращи правото на лицата да ползват подкрепа и права и след изтичане на срока на експертното им решение от ТЕЛК, ако са подали заявление за преосвидетелстване в нормативно определения срок, но не са били преосвидетелствани своевременно от органите на медицинската експертиза.

Омбудсманът иска законодателни промени за 600 000 хора с увреждания

Омбудсманът иска законодателни промени за 600 000 хора с увреждания

Цели да се решат най-сериозните им проблеми с ТЕЛК

"Относно Наредбата за медицинска експертиза считаме, че промените се движат по нормативно определените срокове и e необходимо време да се нанесат нужните промени от обществените консултации", се обяснява също в позицията.

Пациентски организации "Заедно с теб" настояват спешно да бъдат изискани становищата по проектонаредбата от специализираните експертни състави към НЕЛК, както и от експертните съвети по отделните медицински специалности.

Омбудсманът настоява за ръст на пенсиите и реформа в ТЕЛК

Омбудсманът настоява за ръст на пенсиите и реформа в ТЕЛК

Дияна Ковачева е изпратила препоръка до премиера и до министъра на финансите да се коригира размерът на командировъчните