Лекари-специалисти представиха научни проучвания на български и европейски здравни специалисти как коронавирусът влияе върху съня.

Доказано е, че вирусът засяга и мозъка и заразените страдат от безсъние, главоболие и тревожност. Това заяви на пресконференция в БТА Петър Чипев, пулмолог и специалист по медицина на съня. Той обясни, че безсънието е породено от страх заради оставане без работа, а при децата - и заради смените в учебната среда. Доказано е също, че коронавирус води и до бърнаут заради безсънието.

"Две италиански проучвания показват, че коронавирусът е довел и до по-лоши сънища - кошмари. На фона на вируса хората сънуват повече и сънуват по-лошо", обобщи Чипев.

1/3 от хората, минали през интензивни отделения, са получили и сънна апнея, доказва друго проучване, посочи специалистът и добави, че неслучайно напоследък на пациенти се изписва хормонът на съня "мелатонин".

2/3 от прекаралите тежко COVID-19 страдат от трайни последици

2/3 от прекаралите тежко COVID-19 страдат от трайни последици

Ново проучване в Ухан...

Проучване пък показва каква е връзката между съня и ваксинацията срещу коронавирус - хората, които спят повече, имат повече антитела, стана ясно на пресконференцията. Така, например, всеки час сън повече води до повече образувани антитела.

От своя страна д-р Филип Алексиев - специалист по медицина на съня, специализирал сомнология в Берн, Швейцария, добави, че около 25% от анкетирани пациенти обясняват, че имат промени в качеството на съня, а голяма част имат безсъние.

Проучванията са направени със съдействието на фондация Inspiro и на Българска асоциация по когнитивно-поведенческа психотерапия и бяха представени по повод 17 март, петък - Ден на съня.

Пост-Ковид синдром – някои увреждания се проявават месеци по-късно

Пост-Ковид синдром – някои увреждания се проявават месеци по-късно

29-годишна германка разказва...