Главният държавен здравен инспектор др. Ангел Кунчев предложи да бъде намален срокът на карантината за заразените с COVID-19, съобщава БиТиВи. По думите му времето за изолация може да бъде намалено на 7 или 5 дни.

Всички сме наясно, че две трети от заболеваемостта е невидима, не попада в регистрите, така че няма как да е ефективна мярката с изолацията, каза той. Според него, ако човек се чувства добре, може да вземе мерки - да носи маска, да спазва дистанция, но без да остава вкъщи.

Кунчев бе категоричен, че вече вирусът не е това, което е бил през 2020 г.

В момента всички заразени с потвърден COVID-19 подлежат на 10-дневна изолация, а техните контактни - на седем.

Кантарджиев: Симптомите за новия COVID-19 са гърлобол, хрема, отпадналост

Кантарджиев: Симптомите за новия COVID-19 са гърлобол, хрема, отпадналост

Той очаква през август да дойде пикът заболели от COVID-19

Припомняме, че през юли месец броят на новозаразените с коронавирус стабилно нараства, като днес новите случаи са над 2100

В края на юни месец Министерството на здравеопазването обяви, че в България е засечен нов подвариант на Омикрон. Подвариантът ВА.5 на Омикрон бе засечен първо в областите София-град и Кюстендил, но разпространението му е вече в цялата страна. 

От Здравното министерство и Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчаха вече прилагането на втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19 при лица над 18 г. и призоваха няколко пъти за ваксинация.

Във връзка с новото разпространение на вируса от МС прие и актуализиран Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

19 области в страната влязоха в етап 1 по разпространение на COVID-19

19 области в страната влязоха в етап 1 по разпространение на COVID-19

В тях се въвеждат временни противоепидемични мерки