Предразсъдъците срещу болните от СПИН все още владеят българското общество. С тази неприятна констатация са решили да се борят активистите от младежкия Червен кръст, като кампанията им тематично е с днешна дата.

По случай Световния ден за борба с ХИВ/СПИН десетки доброволци на БЧК из цялата страна информират гражданите как да се предпазят от страшния вирус и как да приемат серопозитивните.

Кампанията тази година е под мотото "Нулева стигма, нулева дискриминация", разказа за News.bg Мария Христова, която води един от доброволческите екипи в столицата. За нея основната идея е не само да се раздават информационни материали и презервативи, а и да се говори за това, че носителите на ХИВ могат да водят нормален живот в обществото. Информираните млади хора спомагат за това - не само те са таргет група на кампанията, но от БЧК вярват, че именно младите са двигателят на промяната. Когато се прибереш и разкажеш, че си научил как е безопасно да се здрависаш с болен от СПИН, ще се образоват и родителите ти, аргументира се Христова.

Всяка година влизаме в училище и обясняваме да се прави безопасен секс, но като поставим на улицата човек с табела "Аз съм болен от СПИН, прегърни ме" хората, които го прегръщат, са много малко, смята момичето.

Тя сподели и какви съвети ще дава днес на столичани по темата ХИВ/СПИН. Освен шеговитото "СПИНкай сам", тя препоръчва на всички да използват предпазни средства при полови контакти, да пазят партньорите си и да се изследват - не само на 1 декември. Кабинети за анонимно тестване за ХИВ има навсякъде в страната, ползвайте ги, зоват младите в БЧК.