Приемът на мултивитамини от бременни е само безсмислено харчене на пари, считат британски учени.

В статия в списанието Drug and Therapeutics Bulletin се твърди, че за мнозинството от бъдещите майки такива витаминни добавки просто не са нужни.

Действително важни за бременните, особено в първите три месеца, са фолиевата киселина и витамин Д. Те освен това са достъпни на ниска цена, подчертават изследователите.

Екип от учени е направил изследвания и не е открил никакви доказателства за това, че мултивитаминните комплекси подобряват здравословното състояние на майката и детето.

Учените съветват бременните да спазват просто добре балансиран хранителен режим.

От Кралския колеж на акушерките призовават бременните и тези, които смятат да забременяват, да се придържат към здравословна, разнообразна диета, която включва свежи плодове и зеленчуци.

Учените предупреждават дори за възможни последствия при прекалена употреба на витамини от страна на бременни и дават като пример прекомерната употреба на витамин А.

В статията се засягат и някои митове за храненето на бременните и основно това, че една бъдеща майка трябва да яде за двама. Това е една от тезите, на които се опират производителите на витамини, които твърдят, че не всички жени получават достатъчно количество хранителни вещества.