Пловдив се подготвя да посрещне новата вълна на COVID, съобщи БНТ.

Две общински болници имат капацитет да разкрият допълнителни легла и да преструктурират отделения, за да приемат по-голям брой пациенти.

Осемте COVID зони в лечебните заведения в града не са спирали работа дори и през месеците на облекчени мерки, а във всички ДКЦ-та и кабинетите на РЗИ продължава ваксинирането.

COVID центърът в Пловдив отново действа в режим на пандемична обстановка. Работното време е удължено. Правят се тестове за коронавирусна инфекция, а положителните случаи се насочват за лечение.

805 нови случая на коронавирус, над 100 болни са в интензивните отделения на болниците

805 нови случая на коронавирус, над 100 болни са в интензивните отделения на болниците

Расте броят на активните случаи - към 11 август те са 12 030

"Навлизаме в четвърта вълна на COVID-19 и затова преструктурирахме ваксинационния център в COVID център", каза д-р Валентина Костуркова - управител на 2-ри ДКЦ в Пловдив.

Въпреки че лекарите разполагат с ваксини, имунизацията за COVID там е затруднена и желаещите се пренасочват към кабинетите на РЗИ.

По думите й те не са включени в електронния регистър, което затруднява ваксинационния процес.

140 допълнителни легла за COVID пациенти могат да бъдат разкрити отново в двете общински болници - "Свети Мина" и "Свети Пантелeймон", както и в комплексния онкологичен център.

"Свети Мина" има изградена нова кислородна инсталация със 123 точки, екипа и хората, които работиха на първа линия, могат да заработят за няколко часа отново в тези отделения и да бъде възстановен приемът", каза Калин Калинов от дирекция "Здравеопазване" - община Пловдив

От кризисния щаб към общината обясниха, че предложения за затягане на мерките ще се правят с особено внимание и с баланс, така че хората да живеят нормално, а бизнесът да функционира.

Данчо Барбалов: Общинските болници в София са готови за нова вълна от Covid-19

Данчо Барбалов: Общинските болници в София са готови за нова вълна от Covid-19

Той е провел среща с ръководствата на многопрофилните общински болници