Общинските болници в София са в готовност да приемат пациенти при увеличение на броя на заболелите от Covid-19. За това информира зам.- кметът по здравеопазване и финанси Дончо Барбалов пред БНР.

Той е провел среща с ръководствата на многопрофилните общински болници, с двете АГ болници. "Обсъдихме създаването на организация, за да може при нарастване на броя на заболелите да реагираме максимално адекватно. Това означава да имаме необходимия медицински персонал, за тази цел колкото се може повече хора сега да вземат отпуска, да си починат, за да са пълни с енергия за есента", каза Барбалов.

Фандъкова зове депутатите от София да гласуват против орязването на европарите на столицата

Фандъкова зове депутатите от София да гласуват против орязването на европарите на столицата

Тези пари не били за Фандъкова, нито за Столична община, а за населените места

Обговорен е и начина за закупуване на предпазни средства, на лекарства - цялата организация, която досега сме правили вече два или три пъти. "Да имаме готовност есента, ако се наложи, да реагираме бързо и адекватно", обясни зам.-кметът по финансите.

Той допълни, че бързи антигени тестове за Covid-19 се правят от вчера и в 12-та поликлиника в столичния район "Люлин". Желаещите може да получат сертификат на български и английски език.

392 нови случая на коронавирус, 1 013 души са в болница

392 нови случая на коронавирус, 1 013 души са в болница

През денонощието един човек изгуби битката с болестта, излекувани са 17 души

Сметната палата завери без резерви и даде най-високата оценка за Отчета за касовото изпълнение на бюджета на Столична община за 2020 г., отчете Барбалов.

Според одиторите, консолидираният годишен отчет дава вярна и честна представа за финансовото състояние на Столична община за 2020 година. Не са установени случаи на несъобразяване със законовите и нормативни разпоредби, както и недостатъци във вътрешния контрол, пише в мнението на Сметната палата. Документът е внесен в Министерството на финансите и в Столичния общински съвет, уточни Барбалов.

ЕС настоя САЩ да отменят коронавирус забраната за влизане за европейците

ЕС настоя САЩ да отменят коронавирус забраната за влизане за европейците

Епидемиологичната ситуация в САЩ и ЕС днес е много сходна

Той изтъкна, че 2020 г. беше сложна година за бюджета. "За първи път от последните над 10 години се наложи актуализация на бюджета по време на изпълнението му - две актуализации. В крайна сметка 92% от приходите, които планирахме след актуализацията, бяха реализирани, което е добър резултат. Трябва да благодарим на софиянци, че дори в най-тежките дни на карантина, на локдаун те заплащаха своите данъци към общината", заяви зам.-кметът по финансите.

Той изтъкна и отстъпките, които Столична община е дала за бизнеса - около 5 милиона лева. Това са приходите, които общината остави в бизнеса, за да може в тези трудни за тях времена да се справят, каза Барбалов.

Предстои обсъждане на отчета за касовото изпълнение на бюджета на София за 2020 година.