За пореден път кметът на София Йорданка Фандъкова се обяви против намаляването на европарите, предназначени за София по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Това е една голяма спекулация, която за съжаление продължава. Не знам каква е тази битка от страна на министър Пеканов. Той твърди, че София взима някакви огромни пари. От 13 милиарда лева, които са заложени в Плана за възстановяване, София взимаше при предния вариант 360 милиона за метро и 250 милиона за изграждане на канализация в 4 населени места в Столична община. Сами може да направите сметка какъв процент е това от тези 13 милиарда", изтъкна Фандъкова, която във вторник проведе инспекция на работите по пътя за Дивотинския манастир край Банкя.

Припомняме, че задочният спор между столичния кмет и вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете Атанас Пеканов, възникна преди няколко седмици. Причината - министърът имаше намерения да намали парите, отиващи за строежа на метро и да спре проектите за канализация.

В крайна сметка след множество разменени реплики между двете страни финансирането на метрополитена остана същото - за него отиват 360 милиона лева, които са 47% от нужната сума, а останалите 53% ще дойдат от общинския бюджет. В предложението на държавата, което се очаква скоро да влезе за гласуване в Народното събрание, отпадна окончателно второто перо - канализацията. Аргументът на министър Пеканов бе, че разпределението на тези пари следвало да бъде справедливо, а не да се получава "огромна концентрация на средства в София".

Йорданка Фандъкова: Напредналите страни от ЕС не воюват със своите столици

Йорданка Фандъкова: Напредналите страни от ЕС не воюват със своите столици

Парите в Плана за възстановяване са само на 47% от цената на метрото

Не отговаря на истина фактът, че София разчита само на европейски пари, което се доказвало именно от проекта за метрото. "София има капацитета и ресурсите, за да може да съфинансира своите проекти", категоричен е кметът.

Фандъкова призова още: "Всички народни представители от София, независимо от коя политическа сила са, да гласуват за интереса на гражданите. Тези пари не са за Фандъкова, не са за Столична община, а са за тези населени места, които не могат да си позволят подобни проекти без такъв тип финансиране."

София има интерес да се развиват всички региони в страната. Но в същото време е най-големият икономически двигател, произвеждащ близо от половината БВП на страната и за това е нормално да получава адекватна подкрепа, изтъкна още столичният градоначалник.

Всички големи инфраструктурни проекти на София вървят по план и в срокове - било на фаза строителство, било на фаза проектиране, изтъкна още тя.

Йорданка Фандъкова: София плаща обяда на държавата

Йорданка Фандъкова: София плаща обяда на държавата

Фандъкова не приема фрази от типа, че София получава безплатен обяд