От бюджета на Столична община се пренасочват над 400 млн. лв. собствени средства за разширението на метрото към кварталите "Слатина" и "Подуяне", съобщи кметът Йорданка Фандъкова в социалната мрежа Фейсбук.

Заложените 360 млн. лв. в Плана за възстановяване и устойчивост са съфинансиране само на 47% от стойността на двата участъка с обща дължина 9 км.

Йорданка Фандъкова: София плаща обяда на държавата

Йорданка Фандъкова: София плаща обяда на държавата

Фандъкова не приема фрази от типа, че София получава безплатен обяд

Навсякъде в Европа столиците и големите градове, които изграждат метро, получават съфинансиране за него от националния бюджет или европейски програми. Метрополитените са национални стратегически обекти, които никой град, независимо от неговите финансови способности, не може да изгражда сам, обосновава се столичният кмет.

Тя опонира на служебния вицепремиер по Атанас Пеканов, че Виена, дадена за пример от него, че изгражда сама метро, го прави с 50% финансиране от националния бюджет и 50% от община Виена.

17 000 коли по-малко на ден в София с третия лъч на метрото

17 000 коли по-малко на ден в София с третия лъч на метрото

Проектът е включен в Плана за възстановяване

"9 европейски държави са заложили финансиране за метрополитените си в техните Плановете си за възстановяване и устойчивост. Сред тях са Франция, Белгия, Португалия, Италия, Испания", пише Фандъкова.

Това са държави и респективно столици с много по-големи финансови възможности от България и София се стремят да защитят европейски средства за разширение на метромрежата си, пише тя.

Фандъкова е категорична, че в останалите европейски държави управляващите не воюват със своите столици. Думите й са по повод желанието на Пеканов първоначално да извади метрото на София от Плана за възстановяване, а после да намали средства за него и за София в българския план за възстановяване и устойчивост.

София е на 165-о място в класацията за най-скъпи градове в света

София е на 165-о място в класацията за най-скъпи градове в света

Най-евтиният град в света е Бишкек

Столична община ще изпрати възражения срещу изключването на 4 проекта за изграждане на канализация в малки населени места - Волуяк, Ботунец, Кремиковци-Сеславци и Панчарево-Кокаляне.