Хората очакват от нас стабилно функциониране на държавата и стабилни промени. Toва заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в сутрешния блок на БНТ.

Обществото иска държавата да се развива по-добре, като за това трябват бързи действия, посочи Пеканов.

Служебният вицепремиер коментира и вчерашните твърденията на кмета на София Йорданка Фандъкова, че парите за столицата ще бъдат орязани. "Малко се преекспонира политически темата с парите на София. Не трябва да концентрираме цялата икономическа активност в столицата", отговори Пеканов.

Йорданка Фандъкова: София плаща обяда на държавата

Йорданка Фандъкова: София плаща обяда на държавата

Фандъкова не приема фрази от типа, че София получава безплатен обяд

Това не е атака към конкретен проект, метрото е важно и не виждам защо всички инфраструктурни проекти да получават толкова много средства от държавата, а не се търси самостоятелно финансиране, запита служебният вицепремиер.

Проектът за софийското метро няма да бъде ощетен, той ще бъде реализиран, увери Атанас Пеканов и настоя темите да не бъдат политизирани.

Той посочи, че Националният план за възстановяване и устойчивост не бил достатъчно изпълнен от бившия вицепремиер Томислав Дончев. Пеканов даде пример, че в плана се надграждат СТЕМ центровете, проектите за стимулиране на фотоволтаични и слънчеви системи на покривите.

Пеканов и Фандъкова спорят за парите от Плана за възстановяване
Обновена

Пеканов и Фандъкова спорят за парите от Плана за възстановяване

5% се оказали предвидените средства за София

Сериозен проблем в плана има за модернизация на напоителните системи и реконструкция. Може да се каже, че подобрихме Плана за възстановяване и устойчивост, като в половината от проектите има подобряване за това къде ще отидат средствата, обясни Пеканов.

"Планът е уникален инструмент, който досега го нямаше в Европа и ще трябва да следим на всяко тримесечие доколко сме изпълнили целите си. Тази година в икономиката ни ще влязат 1.6 млрд. лв., а другите средства ще се влеят през следващите години, когато са изпълнени останалите цели", категоричен бе Атанас Пеканов.

Според него изказванията, че някои страни се къпят в пари били прекалени. Парите в плана не са застрашени, увери вицепремиерът.

Атанас Пеканов: Служебният кабинет не ревизира Плана за възстановяване

Атанас Пеканов: Служебният кабинет не ревизира Плана за възстановяване

Важни приоритети винаги могат да бъдат вместени и в оперативните програми

Не е добра дългосрочна стратегия да се живее с еврофондове, но без тях е съмнително дали можем да наваксаме. Ние трябва да се движим с много по-бързо темпо и да растем много по-бързо, настоя Пеканов.

"Употребата на европейските средства може да е добра, но цялостната вътрешна социално-икономическа политика може да бъде и по-добра. Държавата няма готовност понякога да направи важни проекти и политики, защото е неглижирана и е била оставена настрана. Тук трябва да работим по засилване на това", каза още Пеканов.