Кметът на София Йорданка Фандъкова настоява средствата за София, предвидени и защитени в предварителните разговори с Европейската комисия, да не бъдат намалявани.

В сутрешния блок на БиТиВи Фандъкова увери, че проектите напълно отговарят на критериите. Проектът не метрото не само отговаря на всички изисквания за плана, а е и изключително високо оценен от Европейската комисия, изтъкна Фандъкова.

Тя не приема аргументите на служебното правителство за това, че ЕК имала нещо против проектът за метрото да бъде включен в плана за възстановяване и развитие. В 5 от 12-те плана, които ЕК е одобрила, има проекти за метро. С кое София е по-различна от Лисабон - може би заради това, че там защитават проектите на града си, посочи тя.

За Фандъкова е много важно да се използват съществуващите механизми, за да продължи развитието на града. Регионите трябва да се развиват. Кметицата се противопостави на "една голяма манипулация" - за това, че ЕК разглеждала плана за възстановяване и устойчивост като кохезионна политика. Планът има за цел възстановяване от ковид кризата и гарантиране на устойчиво развитие, обясни кметът.

Пеканов и Фандъкова спорят за парите от Плана за възстановяване
Обновена

Пеканов и Фандъкова спорят за парите от Плана за възстановяване

5% се оказали предвидените средства за София

Софиянци внасят данъците си 41% в държавния бюджет, а от бизнеса процентите са 52. Фандъкова не приема фрази от типа, че София получава безплатен обяд. "София плаща обяда на държавата. София осигурява голяма част от обяда на цялата държава от данъците, които софиянци плащат", категорична бе Фандъкова.

Според нея всички аргументи, които били изтъкнати, за да се намалят средствата за столицата са абсолютно неверни. Тя не може да каже какви са мотивите на вицепремиера Атанас Пеканов, но предупреди, че той трябва да бъде ясно, че "това не е атака срещу мен, а е атака срещу софиянци". Тя няма да се учуди, ако има нови атаки срещу София, напротив - дори ги очаква.

Столична община получава само местните данъци, а данъците от труда на хората 100% отиват в държавата. Не случайно рейтингът на София е възможно най-високият за страната, доволна е Фандъкова.

В София започва ваксинация и по работните места
Обновена

В София започва ваксинация и по работните места

Ще се приемат заявки от фирми с поне 50 служители, желаещи ваксина

По отношение на ваксинационната кампания в София, Фандъков отбеляза, че нейното желание е да се намери този начин, който да подпомогне хората, които желаят да се ваксинират. Тя смята, че трябва да се намери начин медицинските специалисти да отидат при хората, а не да трябва процесът да върви наобратно.

Затворени са пунктовете в парковете заради горещините, но такива има в големите търговски центрове. През следващата седмица ще бъдат открити нови пунктове на закрити пространства. Фандъкова се надява проф. Кантарджиев да направи редица срещи с екипите на общинските дружества, за да се преодолеят страховете и по всички линии да се увеличи броят на ваксинираните.

Като цяло в страната е нисък процентът на ваксинирани и за това нашите усилия са насочени към ваксинираните преди есента, подчерта Фандъкова.

Към момента всички големи ремонти в София се изпълняват в срок. Въпреки това притесненията на Фандъкова за това дали ще бъдат извършени качествено ремонтите остават. В понеделник започва цялостната реконструкция на бул. "Първа българска армия". Най-важното е да се работи качествено и когато не е изпълнена качествено задачата, се налагат глоби, увери Фандъкова.

С наредба Столична община иска да прекрати феномена "ремонт на ремонта"

С наредба Столична община иска да прекрати феномена "ремонт на ремонта"

Фандъкова иска да се знае чия е вината при некачествен ремонт

Запитана дали отново ще се наложи да бъде извършван ремонт на ремонта, Фандъкова уточни, че ако нещо не е направено, както трябва, трябва да бъде поправено и да бъде наложена санкция. Това е ролята на общината и вече самите компании трябва да работят така, че да не им се налагат санкции, призова кметицата.

По отношение на проекта за строеж на "Златен век", Фандъкова уточни, че съдът е този, който трябва да постанови дали има разрешение за строеж, или не. Съдът е органът, който трябва да се произнесе, лаконична бе тя.

По темата за премахването на незаконните павилион от бул. "Гешов", където едно младо момче загуби живота си заради незаконен кабел, Фандъкова уточни, че не светофарът е причина за трагедията. Шахтата е стара и тя не е била местена.