Столичната община предвижда да сложи край на феномена "ремонт на ремонта". Това стана ясно при представянето на предложения за промени Закон за устройство на територията (ЗУТ). Промените в закона целят да се засили контролът и отговорността на всички участници в строителния процес.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че изпълнителят на проекта винаги е на предната линия и като такъв на него му се налагат санкции. В проекта също така са проектанти и надзорници, които трябва да видят навреме пропуските в работния процес, за да не се стига накрая до проблемни обяснения, подчерта градоначалникът.

Затвориха Графа за пореден ремонт на ремонта

Затвориха Графа за пореден ремонт на ремонта

Улицата вече е с пропаднали и разбити плочи

Тази наредба ще доведе до едно нормализиране на строителния пазар и смятам, че ще бъде добре приета, защото първоначално е стряскаща отговорността, но тя ще въведе ясни правила. Когато, например, протече определен обект, ние трябва да знаем чия е вината - на проектанта или на строителя, категорична бе Фандъкова.

Тази предвиждана реформа ще бъде в интерес на съвестните и отговорните изпълнители и ще удари тези, които искат просто да работят с публични средства, без да спазват някаква отговорност, изтъкна Фандъкова.

Тя призова строителите и проектантите да подкрепят предложения за промени в ЗУТ, за да защитят своя имидж и престижа на своята професия, защото става въпрос за инвестиции с публични средства.

Според главния архитект Здравко Здравков най-важното е да има контрол и качество, когато се изразходват публични средства. По думите му всички застават с лицето си като възложители и накрая един проектант идва и разваля всичко.

До 1 млн. лева глоба грози строителя на "Графа" заради некачествения ремонт
Обновена

До 1 млн. лева глоба грози строителя на "Графа" заради некачествения ремонт

Санкция за забавяне обаче няма да има