Кръстовището на наскоро ремонтираните улици "Иван Шишман" и "Граф Игнатиев" отново се нуждае от ремонт, съобщава БНТ.

Емблематичната улица, чийто ремонт струваше милиони, вече е с пропаднали и разбити плочи. Дефекти има и на други наскоро ремонтирани места в столицата.

"Граф Игнатиев" вече е затворена за пореден "ремонт на ремонта". Предстои възстановяване на настилката, която е засегната от дъжда.

От общината обясняват необходимостта от пореден ремонт с факта, че по улицата минава тежкотоварна техника, а заради проектантска грешка настилката не била пригодена за преминаване на автомобили. Същевременно обаче става въпрос за кръстовище и общината би следвало да знае, че от там ще минават превозни средства.

Новият кмет по направление "Строителство" Цветан Божинов е назначен в началото на тази година съгласно предизборното обещание на кмета да има ново направление в общината, което да отговаря за обществените поръчки.

Божинов обясни, че ремонтът на улицата е бил отложен заради неблагоприятните метеорологични условия.

До 1 млн. лева глоба грози строителя на "Графа" заради некачествения ремонт
Обновена

До 1 млн. лева глоба грози строителя на "Графа" заради некачествения ремонт

Санкция за забавяне обаче няма да има

Основен ремонт се прави и на улица "Иван Вазов", която също беше затворена цяла година. Въпреки това обаче и на нея се забелязват дефекти сама 9 месеца след откриването.

Проблем има и при настилката пред Ректората, където по думи на Божинов само можело да "се гадае" защо. Предвижда се компрометираният участък да се отвори, за да се провери причината.

Припомняме, проблемите с ремонта в централната част на София продължават месеци наред.

Още в самото начало на ремонтните дейности граждани разпространиха снимки на бетонирани дървета по "Графа".

Първият по-сериозен проблем с ремонта на "Графа" беше свързан с поставянето на шумо- и звукоизолиращите подложки на трамвайните релси. Оказа се, че фирмата изпълнител "Джи Пи Груп", която също влезе сериозно в публичното пространство покрай други скандали, използва други подложки, които са различни и по-евтини от тези, предвидени в обществената поръчка. Имаше твърдения, че именно заради по-хубавите подложки фирмата е спечелила поръчката.

От "Спаси София" се надяват строителят на "Графа" най-накрая да си свърши работата

От "Спаси София" се надяват строителят на "Графа" най-накрая да си свърши работата

След 237 дни закъснение

Всичко това предизвика силен обществен отзвук и стана повод за оставката на заместник-кмета по транспорта на Столична община Евгени Крусев, срещу когото прокуратурата разпореди проверка и повдигна обвинение за престъпление по служба - той нарушил служебните си задължения и променил условията на обществената поръчка.

Драма възникна и около поставянето на ограничителите, които разделят пешеходната зона от трамвайните релси. Ограничителите, според софиянци, бяха прекалено големи.

Не закъсняха и сатиричните и иронични коментари. Многобройни колажи оприличиха ограничителите като акулови перки и други. Впоследствие и те бяха подменени с нови такива, но по-малки. Оказа се обаче, че и те не са функционални, тъй като предизвикаха редица инциденти с пешеходци.

Пак затвориха Графа за ремонт

Пак затвориха Графа за ремонт

Отсечка от столичната улица "Граф Игнатиев" осъмна затворена за ремонт