Зам.-кметът на София по транспортната дейност Евгени Крусев не познава добре Закона за обществените поръчки (ЗОП). Това стана ясно от думите му пред bTV. Запитан дали познава ЗОП, той отговори: "Не в детайли".

Питането беше във връзка с променените условията на обществена поръчка след финализирането й и защо не е организиран нов конкурс. Документи за поръчката са изпратени до разследващите органи в България и до Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ.

Крусев не хвърля оставка заради недовършен обект

Крусев не хвърля оставка заради недовършен обект

Той заяви, че може да каже дали ремонтът му харесва след като бъде завършен

Столична община е променила проектните изисквания за ремонта на бул. "Граф Игнатиев" след като е започнало изпълнението му. Общината като възложител първоначално отстранява фирма от конкурса за изпълнител, защото е предложил рециклирана подложка за трамвайния път. След финала на конкурса, при започнало изпълнение на обществена поръчка от общината сменят условията и избраната от тях фирма полага по-евтина, рециклирана подложка, показа разследване на bTV.

Фандъкова глоби със 100 хил. лв. строителя на "Граф Игнатиев"

Фандъкова глоби със 100 хил. лв. строителя на "Граф Игнатиев"

По думите ѝ следващата стъпка е прекратяване на договора

Заради промяна на основен материал, който се влага в ремонта на релсовия път на столичния бул. "Граф Игнатиев" инженерът, проектирал ремонта, се е отказал в началото на реконструкцията.

Мотивът на инж. Румен Борисов е, че виброизолационната подложка е най-важната част от проекта му. Сменената подложка няма да виброизолира в нискочестотния диапазон от 20 до 80 херца и след 3 годиини това ще доведе до проблем на сградите, които са в непосредствена близост до релсовия път.

Фирмата, спечелила търга - "Джи Пи Груп", първоначално кандидатства с техническите параметри на материал за виброизолации, който е по-нов, но по-скъп. От конкурса е отстранена фирма, която предлага по-евтин материал, направен от рециклирани гуми. Разликата в цената на двата вида подложки е около 3 пъти, показа проучването на медията.

"Джи Пи Груп" печели поръчката, след което общината променя първоначалните изисквания за ремонта и фирмата-изпълнител сменя виброизолационните подложки с по-евтините.

Строителят на „Граф Игнатиев“ заплашен от над 1 милион глоба

Строителят на „Граф Игнатиев“ заплашен от над 1 милион глоба

Фандъкова посочи, че няма да приеме обект с лошо качество

Според зам.-кмета на столичната община по транспорт Евгени Крусев разликата в цените на двете подложки била малка, а не 3 пъти. Това бе оборено от разследващия журналист, който заяви, че имат потвърждение от два източника на доставните цени.

Според адвокат Грета Ганева са нарушени правилата на конкуренцията. Недопустимо е първоначално да отстранят един от участниците с конкретно техническо изискване, а след това спечелилата страна да изпълни точно него.

Промените в изискванията са предложени от инженер Асен Тасев, служител на Столична община. Неговите мотиви са, че лично видял, че същата (черна, по-евтина, рециклирана - б. р.) подложка е вложена на метродепо "Земляне".

Инж. Тасев е участвал в екипа, който е разработил проектните изисквания, показва разследването на ремонта на бул. "Граф Игнатиев". Остана открит въпроса защо този инженер си променя мнението след избора на изпълнител и начало на ремонта.

Два месеца след началото на строителните дейности експертен съвет узаконява промяната на материала. При изменение на инвестиционния проект законът (ЗОП) предвижда прекратяване на процедурата.

Вместо да се обърне внимание на подмяна на материалите възложителят организира съвет, който да я легализира, е мнението на запознати с поръчката и изпълнението й от "Спаси София".

Общината назначава нов проектант, който е станал правоспособен да проектира релсов път месеци по-рано, стана ясно от разследването. От фирмата, в която работи новият проектант, обясниха, че застават зад своя служител и гарантират за ремонта.