От "Спаси София" с пореден сигнал за многобройните проблеми с качеството на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в София.

Те напомнят, че проектът е започнал преди 384 дни и приключва днес, след 237 дни закъснение.

От организацията съобщават, че са направили обход и са документирали дефектите по "Графа", които очакват да бъдат отстранени.

Според Борис Бонев от "Спаси София" основният проблем са настилките, които са наредени криво, а между тях има големи фуги.

Снимка 425689

Източник: "Спаси София"

Притеснително било и различното качество на плочите, в резултат на което настилката е с различен цвят. Според организацията най-вероятно са вложени неподходящи материали в част от партидите, за да се спестят пари.

Активистите продължават да изреждат дефекти и недомислици по улицата: липса на спиркови навеси, засаждане на твърде малки фиданки, мръсотия и др.

Снимка 425691

Източник: "Спаси София"

Вероятно най-фрапиращото доказателство за нехайство от страна на строител, надзор, проектант и община са сгрешените тактилни настилки за незрящите, които водят хората към стени на сгради, алармират те, напомняйки, че за проблема е било сигнализирано още преди месеци, но реакция от общината все още няма.

Според "Спаси София" основната отговорност за неуспешния ремонт носи ръководството на Столичната община, което "вместо да си затваря очите и да удължава сроковете, трябваше от самото начало да санкционира изпълнителя за всички пропуски".

В заключение активистите призовават кмета Йорданка Фандъкова да защити обществения интерес и да накара строителя да си свърши работата, за която е получил 24 млн. лв.

Снимка 425690

Източник: "Спаси София"

Припомняме, проблемите с ремонта в централната част на София продължават от месеци.

Още в самото начало на ремонтните дейности граждани разпространиха снимки на бетонирани дървета по "Графа".

Първият по-сериозен проблем с ремонта на "Графа" беше свързан с поставянето на шумо- и звукоизолиращите подложки на трамвайните релси. Оказа се, че фирмата изпълнител "Джи Пи Груп", която също влезе сериозно в публичното пространство покрай други скандали, използва други подложки, които са различни и по-евтини от тези, предвидени в обществената поръчка. Имаше твърдения, че именно заради по-хубавите подложки фирмата е спечелила поръчката.

Всичко това предизвика силен обществен отзвук и стана повод за оставката на заместник-кмета по транспорта на Столична община Евгени Крусев, срещу когото прокуратурата разпореди проверка и повдигна обвинение за престъпление по служба - той нарушил служебните си задължения и променил условията на обществената поръчка.

И цветарници намесиха за ограничители по "Графа"

И цветарници намесиха за ограничители по "Графа"

Те биха могли да се поставят само по-широките места

Драма възникна и около поставянето на ограничителите, които разделят пешеходната зона от трамвайните релси. Ограничителите, според софиянци, бяха прекалено големи.

Не закъсняха и сатиричните и иронични коментари. Многобройни колажи оприличиха ограничителите като акулови перки и други. Впоследствие и те бяха подменени с нови такива, но по-малки. Оказа се обаче, че и те не са функционални, тъй като предизвикаха редица инциденти с пешеходци.

В началото на март 48-годишна жена се спъна в една от "перките" и получи сериозни контузии.

След този инцидент от "Пирогов" съобщиха, че това е поредният пострадал от ограничителите на улицата. На 7 март възрастен мъж също пострада, след като се спъна в каменния блок.

Дни по-късно пореден човек се препъна в гранитните блокчета покрай трасето на трамвая. Той падна и се наложи граждани да му се притекат на помощ.Това стана само няколко часа, след като кметът на София Йорданка Фандъкова обеща, че "перките" ще бъдат сменени.

Новите плочки пред "Св. Седмочисленици" вече остаряха

Новите плочки пред "Св. Седмочисленици" вече остаряха

#HUBAVOE