"Всичко е точно. Евгени Крусев няма от какво да бъде притеснен, защото е спазил закона до последната му буква.".

Това обяви на излизане от Националната следствена служба Менков Менков, адвокат на подалия миналата седмица оставка зам.-кмет по транспортни въпроси в Столична община Евгени Крусев.

Това, което е направил Крусев, е законно и не са произтекли никакви вредни последици, а дори напротив - спестени са пари на данъкоплатеца и общината, обясни Менков.

Крусев не се страхува от повдигнатите му обвинения

Крусев не се страхува от повдигнатите му обвинения

Водя се от интересите на общината, увери той

Крусев не е нарушил Закона за обществените поръчки (ЗОП), твърди защитата му.

Обвинението срещу Евгени Крусев е за престъпление по служба.

Зам.-кметът по транспорта не познава добре Закона за обществените поръчки
Обновена

Зам.-кметът по транспорта не познава добре Закона за обществените поръчки

Столична община е променила изискванията за ремонта на бул. "Граф Игнатиев"

В постановлението се твърди, че е нарушил служебните си задължения и е променил условията на обществената поръчка. В него обаче не е посочено какви са вредите, а че са могли да настъпят вредни последици, уточни Менков.

Според него, Крусев не би могъл да направи нещо сам, без да бъде посъветван от нито един човек от експертния състав от различната сфера на науката и техниката.

"Тепърва се очаква да разберем какви вреди биха могли да настъпят и какви биха били те", подчерта адвокатът.

На въпрос кой друг освен него би трябвало да бъде обвиняем, Менков отбеляза, че въпросът трябва да се отнесе към държавното обвинение. На него не може да му се задават такива въпроси. По време не разпита не станало ясно дали ще има и други привлечени към обвинението. Ако има такива, те щели да бъде оповестени.

Евгени Крусев подаде оставка

Евгени Крусев подаде оставка

Той е обвинен от прокуратурата за ремонта на ул. "Граф Игнатиев"

По-важното, по думите му е, че Крусев си е подал оставката, за да не пречи на разследването на прокуратурата.

Барбалов поема временно поста на Евгени Крусев

Барбалов поема временно поста на Евгени Крусев

Заместник-кметът по финансови и стопански въпроси става и зам.-кмет по транспорта

От своя страна Евгени Крусев припомни, че виброизолационната подложка на столичната улица "Граф Игнатиев" е била сменена след санкция на експертен съвет, в който са се подписали 29 души. Промяната била направена с цел по-доброто и качествено изпълнение на улицата.

Крусев не се притеснява от повдигнатите му обвинения и е готов да съдейства на прокуратурата до разрешаването на случая. Той подчерта, че не се чувства като изкупителна жертва на ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев".

По думите му ремонтът бил необходим и належащ, защото улицата била в много лошо състояние. Улицата променя своя вид и тя ще бъде значително по-хубава и една от хубавите софийски улици, смята Крусев.

Припомняме, бившият зам.-кмет Евгени Крусев подаде оставка заради скандал с ремонта на улица "Граф Игнатиев". По-късно главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че Крусев е разследван за длъжностно престъпление, свързано с нарушение на Закона за обществените поръчки.

Обновяването на столичната улица "Граф Игнатиев" продължава много след срока за изпълнение на обекта, той бе съпътстван и от редица скандали - премахването на дървета, поставянето на подземни кофи за боклук и други. По-голям отзвук имаше съпътстващия проект около църквата "Свети Седмочисленици" и общественото възмущение от избора на плочки.

Проблем обаче се оказа и промяната на проекта за трамвайните релси, покрай който се разбра, че е променено изпълнението на обществената поръчка и виброизолационна настилка. По тази причина Министерството на регионалното развитие и благоустройството извърши неколкократни проверки на ремонта, за да се увери, че качеството на използваните материали отговаря на стандартите.

Освен това през октомври тази година строителната компания "Джи Пи груп" беше глобена заради некачественото изпълнение на обществената поръчка. Освен това прокуратурата започна разследване на изпълнителя "Джи Пи груп"не само за злоупотреба с евросредства, но и за пране на пари.

На 27 ноември загражденията бяха премахнати, а на следващия ден бяха пуснати тестово и трамваите по булеварда. Тогава зам.-кметът по транспорт на столицата Евгени Крусев увери, че трасето вече е напълно изградено и ще бъде отворено до Коледа.