Утре Евгения и Николай Баневи ще пристигнат на българска територия. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, който взе участие в брифинг в ГДБОП.

Уточняват процедурата по връщане на Баневи в България

Уточняват процедурата по връщане на Баневи в България

Очаква се да ги екстрадират в следващите 10 дни

След като пристигнат, Баневи ще бъдат задържани за срок до 72 часа. Ще последва и иск за постоянен арест. Специализираната прокуратура щяла да повдигне ново актуализирано обвинение.

За нас е важно самото пристигане, допълнително ще се направи организация, която е свързана с по-нататъшни действия. 

Френски съд разреши екстрадицията на Баневи

Френски съд разреши екстрадицията на Баневи

Могат да обжалват решението в 3-дневен срок

Той коментира и случая с Димитър Желязков - Митьо Очите. По думите му има решение на съда в Истанбул за екстрадиция
В Турция процедурата по екстрадиция не е такава, каквато у нас, обясни Цацаров. Има съдебна и административна фаза. Тя е свързана с решение на изпълнителната власт.
У нас е достатъчно само влязло в сила съдебно решение. След подписа на правосъдния министър на Турция и гласуване от страна на правителството, се очаква екстрадицията. 

Крусев не хвърля оставка заради недовършен обект

Крусев не хвърля оставка заради недовършен обект

Той заяви, че може да каже дали ремонтът му харесва след като бъде завършен

По темата за ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев" и зам.-кмета Евгени Крусев, който вчера подаде оставка, главният прокурор поясни, че разследването на прокуратурата е свързано с нарушаване на Закона на обществените поръчки. Нарушенията са свързани с ремонта на трамвайния релсов път и шумоизолирщите подложки. 

"Конкретно е свързано с обществената поръчка за шумо и виброизолиращи подложки. Става дума за нарушение на Закона за обществените поръчки и отговорността ще бъде за длъжностно престъпление", обясни Цацаров.

Оставката на Крусев не била заради ремонта на "Граф Игнатиев"

Оставката на Крусев не била заради ремонта на "Граф Игнатиев"

Оставката му била достойна и мъжка постъпка

Иванчева не трябва да бъде поставена в по-тежки условия от тези, в които се намират и другите арестанти, но и Иванчева не би трябвало да има привилегии дори със сантиметър повече от останалите, посочи още Цацаров по другата тема, която привлече общественото внимание - условията в българските арести.

По думите на Цацаров темата обаче е била въвлечена в сценарий, който е трябвало да покаже, че става дума за жертва на правосъдието за репресии.

Сотир Цацаров, както вчера вътрешният министър Младен Маринов, не беше конкретен в отговор на въпрос какво точно го е възпрепятствало, за да не отиде на срещата при правосъдния министър Цецка Цачева именно за условията в арестите. Отговорът на Цацаров беше: "По-важни задачи."

Това беше сценарий на всички, които трябва да покажат,че става дума за жертва на правосъдието за репресии, коментира той.

Омбудсманът изпрати препоръки на Цецка Цачева за условията в ареста

Омбудсманът изпрати препоръки на Цецка Цачева за условията в ареста

След жалба от Десислава Иванчева и Биляна Петрова