Прокуратурата ще провери ремонта на столичната ул. "Граф Игнатиев", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНР.

Изпълнител на ремонта на столичната улица е "Джи Пи Груп", която в момента е разследвана от държавата за злоупотреба с евросредства. Компанията прекрати участието си в други поръчки на Столична община.

Фандъкова се сети да проверява измененията при ремонта на ул. "Граф Игнатиев"

Фандъкова се сети да проверява измененията при ремонта на ул. "Граф Игнатиев"

За нея, общественият интерес е да не се плаща повече за нещо, което струва по-малко

Разследване на една от националните телевизии показа, че след като е спечелила търга, компанията е променила влаганата виброизолационна настилка без да се обявява нова обществена поръчка.

Припомняме, "Джи-пи груп" отказа да строи и тунел "Железница", като за основна причина бе изтъкната "манипулираната медийна обстановка през последния месец, опитваща се да отъждестви граденото десетки години име на компанията в строителния бранш с престъпни квалификации".

Същия ден премиерът Бойко Борисов поиска от АПИ да спре участието на "Джи Пи Груп" в конкурси за пътни проекти с евро и държавно финансиране.

Мотив за разпореждането е разследването срещу компанията, което тече след сигнала на вицепремиера Томислав Дончев, който пък от своя страна дойде след разследване на "Бивол".

Именно по това разследване журналисти бяха арестувани. Задържаните бяха Димитър Стоянов от сайта "Бивол и Атила Биро от румънския Rise Project.

Случаят с ареста на журналисти предизвика скандал до искането да се оттегли номинацията на главния секретар на МВР Младен Маринов за поста вътрешен министър.

На 14 септември 2018 г. сигнал по повод същите публикации беше изпратен от вицепремиера Томислав Дончев до главния прокурор, МВР, КПКОНПИ, както и до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС", а премиерът Бойко Борисов разпореди временно отстраняване от длъжност на всички служители, споменати в журналистическото разследване.

Фандъкова глоби със 100 хил. лв. строителя на "Граф Игнатиев"

Фандъкова глоби със 100 хил. лв. строителя на "Граф Игнатиев"

По думите ѝ следващата стъпка е прекратяване на договора

Проектът по трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III" също ще бъде ревизиран. Неговият автор инженер Румен Борисов, публично се оттегли от работата по ул. Граф Игнатиев, заради използването на различен от заявения по проект изолационен материал.

Според Фандъкова има разминаване в експертизата на инж. Борисов. Той един път препоръчва една технология, втори път препоръчва друга технология, твърди столичният кмет.

Главният архитект Здравков чака проверяващи и прокуратура за трамвайните ремонти

Главният архитект Здравков чака проверяващи и прокуратура за трамвайните ремонти

Проектантът Борисов сам се е отказал с декларация

По думите й сега е времето да се види дали има проблем. А ако има, да се отстрани, преди да е обявена обществената поръчка, поясни Фандъкова.