"Джи Пи Груп" е взела решение да депозира в АПИ отказ от сключване на договор за изпълнение на строителството на тунел Железница, АМ "Струма". Като причина за решението се посочва "манипулираната медийна обстановка през последния месец, опитваща се да отъждестви граденото десетки години име на компанията в строителния бранш с престъпни квалификации".

Оттеглянето е в полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет и в подкрепа на пътната безопасност, заявяват от "Джи Пи Груп" и предупреждават, че обявеното от премиера Борисов решение за проверка и отстраняване на фирмата ще има сериозни последици.

Блокираха милиони евро след сигнал на Дончев за "Джи Пи груп"

Блокираха милиони евро след сигнал на Дончев за "Джи Пи груп"

Блокиран е паричен превод в евро, който граничи с размера на 14 млн. евро

Припомняме, малко по-рано от изказване на премиера Борисов става ясно, че е разпоредил АПИ да започне проверка на всички проекти на "Джи Пи Груп", включително и отстраняването й от проекти с европейско или държавно финансиране.

От "Джи Пи Груп" заявяват, че при това положение има реална опасност графикът за изграждане на тунел Железница на АМ "Струма" да не бъде спазен, което създава риск от загуба на средства.
Това ще наложи започнатите отсечки да се построят за сметка на държавния бюджет и да бъде възстановена предоставената безвъзмездна финансова помощ за изграждане на "Автомагистрала "Струма", финансирана от ОП "Транспорт 2007-2013 г.".

Забавата в изграждането на посочените участъци на АМ "Струма" е предпоставка и за още тежки катастрофи, голям брой загинали и ранени, посочват още от "Джи Пи Груп" и цитират данни от официалната статистика за последните 5 години, където този пътен участък си е извоювал печалната слава на най-кървавото трасе в страната ни.

ДАНС поема разследването на "Бивол" за еврофондовете

ДАНС поема разследването на "Бивол" за еврофондовете

Сигнал е подаден и от вицепремиера Томислав Дончев

Ръководството на "Джи Пи Груп" заявява категорично, че през всички години компанията е работила, съобразявайки се със законовите разпоредби и винаги е отчитала обществения интерес.

От компанията посочват още, че за доизграждане на АМ "Струма", в частност изграждането на тунел Железница, са избрани за изпълнител вследствие проведената открита процедура по реда на ЗОП.