Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Агенция "Пътна инфраструктура" да спре участието на "Джи Пи Груп" в конкурси за пътни проекти с евро и държавно финансиране. Премиерът заяви това при посещението си в Мулдавския манастир край Асеновград.

Мотив за разпореждането е разследването срещу компанията, което тече след сигнала на вицепремиера Томислав Дончев, който пък от своя страна дойде след разследване на "Бивол".

Когато има съмнения за злоупотреби, а тече разследване, подобни мерки трябва да се прилагат, обяснява Борисов. "Всеки, който е заподозрян и тече разследване - да се извади от конкурсите и да си докаже правотата и невинността", посочи премиерът.

Блокираха милиони евро след сигнал на Дончев за "Джи Пи груп"

Блокираха милиони евро след сигнал на Дончев за "Джи Пи груп"

Блокиран е паричен превод в евро, който граничи с размера на 14 млн. евро

Борисов припомни, че никога не е правил компромис с качеството и продължава да държи да се работи качествено.

Той пирпомня, че е накарал фирмата да асфалтира наново 19 км. От магистрала "Тракия" край Ямбол, както и случая с Ябланица, когато е анулирал търг.

"Няма да дам да ми се петни името. Така, че докато си защитят правотата - нямат работа да участват в конкурси", категоричен беше министър-председателят.

"Издал съм заповед на Глосов - проверки навсякъде, фирмите които не спазват правилата, да не участват... Няма да се занимавам всеки ден с това кой бърка асфалта...", коментира Борисов по време на инспекцията на ремонта на пътя Пловдив - Асеновград. Никакви компромиси, призова Борисов и поиска от Глосов да мине да направи проверка навсякъде. 

"Джи Пи Груп" се отказва да строи тунел Железница

"Джи Пи Груп" се отказва да строи тунел Железница

Компанията предупреждава за последици от решението на Борисов

Премиерът Борисов допълни, че е възложил на АПИ с Института по пътища и мостове да следят стриктно за качеството на пътната настилка. "Има фирми за надзор и компетентни хора, които получават заплата за това, ако са го проспали - прокуратурата да ги обвини и да ги вкара в затвора", каза Борисов.

На шефа на АПИ Светослав Глосов е разпоредено да се извършат проверки и относно работата до момента на "Джи Пи Груп", както и изваждането на фирмата да стане законно.
По информация на Глосов в момента "Джи Пи Груп" участват в проект по линията на трансграничното сътрудничество за изграждане на пътя от Кърджали до новия граничен пункт до Рудозем, но този договор не може да бъде прекратен.

Шефът на АПИ обясни обаче, че ще има проверка на две други участия на фирмата в изграждането на инфраструктурни обекти.

Припомняме, журналисти бяха арестувани, докато разследваха злоупотреба именно на "Джи Пи Груп". Задържаните бяха Димитър Стоянов от сайта "Бивол и Атила Биро от румънския Rise Project.
Случаят с ареста на журналисти предизвика скандал до искането да се оттегли номинацията на главния секретар на МВР Младен Маринов за поста вътрешен министър.
На 14 септември 2018 г. сигнал по повод същите публикации беше изпратен от вицепремиера Томислав Дончев до главния прокурор, МВР, КПКОНПИ, както и до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС", а премиерът Бойко Борисов разпореди временно отстраняване от длъжност на всички служители, споменати в журналистическото разследване.

Министър-председателят Бойко Борисов направи инспекция на път II-86 Пловдив-Асеновград. Премиерът разпореди да се създаде временна организация за движението по участъка, докато се извършват ремонтните дейности, както и да се контролира качеството на строителните материали, които се използват.

Общата стойност на проекта е малко на 24 милиона лева от Оперативна програма "Региони в растеж". Със средствата се изгражда второ пътно платно и рехабилитация на съществуващото, с което отсечката ще се разшири до автомагистрален габарит. Участъкът преминава през територията на общините Пловдив, Куклен и Асеновград. Целта е да бъде осигурен бърз транспортен достъп на жителите от общините Куклен и Асеновград и област Смолян до автомагистрала "Тракия".

В Мулдавския манастир премиерът Борисов обяви, че правителството е готово да финансира изграждането на водопровод до Светата обител, както и да бъде извършен цялостен ремонт на камбанарията и западното крило. 
През 2010-а година пожар изпепели цялото източното крило и част от северното.

Пловдивският митрополит Николай благодари за личната ангажираност на министър-председателя Бойко Борисов и усилията на правителството, което отпусна 500 хил. лева през 2016 година за възстановяване на манастира. Пред премиера той посочи още, че е необходимо до светата обител да бъде прекаран водопровод, за да се осигури питейна вода, и да се изгради пътна връзка от пътя Асеновград- Кърджали.

Премиерът Борисов посочи, че след ремонтните дейности следва и възстановяването на автентичния вид на манастира. "Възложил съм на ВиК Пловдив водопровода, тъй като манастирът няма вода. Проектът вече е съгласуван между всички", каза министър-председателят и допълни, че ще се работи и за пътя до манастира.

Борисов добави, че следващата сряда ще предложи на правителството да се отпуснат около 600 хил. лева за Пловдивската семинария. "Събраните от битката с контрабандата средства ни дава тази възможност", каза Борисов.