Софийската градска прокуратура /СГП/ е образувала досъдебно производство по сигнали за дейността на строителната компания "Джи Пи груп", съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Русе, цитиран от БНР.

Сигналите са на вицепремиера Томислав Дончев и на сайта "Биволъ".

Цацаров разкри, че проверката, която се извършва със съдействието на ДАНС, е прераснала в досъдебно производство. По думите му действията са довели до "запор на изключително крупна сума пари", което е в съответствие със закона за мерки срещу изпирането на пари.

"По сигнала се работи изключително интензивно. Блокиран е паричен превод в евро, който граничи с размера на 14 млн. евро", каза още главният прокурор.

Дончев е подал сигнал за злоупотреби при усвояването на средства от европейските фондове.

Припомняме, по време на разследване точно на "Джи Пи груп" журналисти бяха арестувани, защото са отишли на място да установят как се развива случая по подаден от тях сигнал към ГДБОП. Задържаните бяха Димитър Стоянов от сайта "Бивол и Атила Биро от румънския Rise Project. Заедно с адвокат, който бил с тях, са отведени за снемане на обяснения в РПУ Радомир, докато провеждали разследването.

По случая със задържането им беше поискано товашния главен секретар на МВР и сега вътрешен министър Младен Маринов да бъде оттеглен заради тежкия провал на властта в сектор "Сигурност". И омбудсманът Мая Манолова констатира, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност.

На 14 септември 2018 г. сигнал по повод същите публикации беше изпратен от вицепремиера Томислав Дончев до главния прокурор, МВР, КПКОНПИ, както и до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС", а премиерът Бойко Борисов разпореди временно отстраняване от длъжност на всички служители, споменати в журналистическото разследване.