По изрична заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова, дирекция "Вътрешен одит" изцяло проверява обстоятелствата, довели нуждата от изменение на проекта за релсовия път по ул. "Граф Игнатиев" в хода на изпълнение на строително-монтажните дейности.

"На 29 юни 2018 г. Специализираният експертен съвет по устройство на територията е разгледал искане от "Столичен електротранспорт" ЕАД за необходимостта от преработка на проекта в частта "релсов път"", пише Фандъкова в своя "Фейсбук" профил.

Зам.-кметът по транспорта не познава добре Закона за обществените поръчки
Обновена

Зам.-кметът по транспорта не познава добре Закона за обществените поръчки

Столична община е променила изискванията за ремонта на бул. "Граф Игнатиев"

"По реда на чл. 154 ал. 5 от Закона за устройство на територията експертният съвет е възложил изготвянето на нов инвестиционен проект, с който да се намерят решения за отводняването на релсовия път, промяна на кривите при ул. "Алабин", така че трамваите да могат да се разминават без светофар и цялостно решение за околорелсовата еластична виброизолационна система, в съчетание с носеща конструкция тип "плаваща плоча", което е довело до промяна на един от влаганите материали, както и изпълнение на дренажна система", обяснява столичният кмет.

Фандъкова допълва, че процедурата при замяна на материал е подробно разписана в Закона за обществените поръчки - изготвят се заменителни таблици и "анализна цена". Цената на новия материал се доказва от изпълнителя и се одобрява от възложителя, Столична община.

Общинарите от БСП искат оставката на Фандъкова

Общинарите от БСП искат оставката на Фандъкова

Очакват кметът да поеме персонална отговорност за скандала

"Столична община заплаща реалната пазарна цена, а не оферираната за материал, който няма да бъде вложен. Общественият интерес е да не бъде платено повече за нещо, което струва по-малко при промяна на материалите, и това е разписано като процедура в договора", пише Йорданка Фандъкова.

"Спаси София" иска с оставката на Крусев да спаси столицата

"Спаси София" иска с оставката на Крусев да спаси столицата

Има сериозно нарушение на ЗОП, извършено от Столична община

Припомняме, фирмата "Джи Пи Груп" извършва ремонта на улица "Граф Игнатиев" и пространството около църквата "Свети Седмочисленици", около които се разрази един от най-сериозните скандали за качеството на извършването ремонтни дейности. Граждани и общински съветници се противопоставиха на начина, по който се изгражда наново центъра на София.

Паралелно с това около фирмата тече друг скандал, започнал с разследването на сайта "Бивол" и арестуваните по погрешка журналисти. В последствие вицепремиерът Томислав Дончев подаде сигнал до ДАНС и прокуратурата по случая, като службите се заеха да проверяват.

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов обяви, че е поискал от АПИ да отстрани "Джи Пи Груп" от всички проекти с европейско и държавно финансиране по законен начин.

Последва отказ от страна на самата "Джи Пи Груп" от проектите за строеж на тунел "Железница" на АМ "Струма", както и от проекта за трасето на трамвай №5 в столицата.

И ремонтираната ул."Граф Игнатиев" ли ще се доремонтира?

И ремонтираната ул."Граф Игнатиев" ли ще се доремонтира?

Ремонтът не е завършил

 

От "Спаси София" вече сигнализираха, че ремонтът се бави с повече от месец: дупки вместо фуги, хлътвания и пропадания въпреки бетонната основа, бетонни буци около трамвайните стълбове.

Лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов също разкритикува начина, по който се извършва ремонтът на столичната улица "Граф Игнаитев". Според него този ремонт "блести с недомислици".

Припомняме също, че след основния ремонт на булевард "Дондуков" в столицата се наложи да се правят ремонти на ремонтите няколко пъти.

Недоволни от ремонтите потропаха на вратата на СО
Обновена

Недоволни от ремонтите потропаха на вратата на СО

Викове "Оставка" огласиха центъра на София