Ремонтът на столичната ул. "Граф Игнатиев" продължава вече 5 месеца, а готовите й участъци вече предизвикаха възмущение у гражданите.

Във Facebook се появиха снимки на тротоарите и плочките на вече готова част от булеварда.

"С прост поглед се вижда колко некачествен е ремонтът на Графа. Няма такъв безумен ремонт!!! Никъде по света не съм виждал така да изглеждат релси и тротоари след ремонт, възмущава се Владимир Христовски. Само няколко часа по-късно той установява, че ремонтът е "ограден" - светкавична е реакцията на фирмата изпълнител или пък на контролните органи - явно, за да не гледат гражданите.

Наша камера зепачата хаоса, който цари, тъй като гражданите - живеещи и работещи в района, са принудени да преминават през строителната площадка. Понякога и с помощта на самите работници, които са услужливи и пренасят детски колички.

Столичната ул. "Граф Игнатиев" е с бетонирани дървета

Столичната ул. "Граф Игнатиев" е с бетонирани дървета

Спаси София питат Фандъкова, дали десетилетни дървета ще преживеят нейния мандат

На страницата във фейсбук на Транспорт София публикуваха само преди час обяснение на критиките, което поставя акцент върху това, че ремонтът не е завършил.

Ето и текста на изявлението.

Ремонтните дейности по ул. "Граф Игнатиев" не са завършили в нито една от 11-те зони, на които е разделен обекта. На 29 септември строителната ограда от ул. "Алабин" е преместена до пл. "Гарибалди", за да се освободи пространство за свободно пешеходно преминаване, докато се изчаква доставката на специална смес за фугиране покрай релсовия път. В сряда, 3 октомври, строителната ограда, ще бъде възстановена, защото започва фугиране, което се прави с гореща смес. Освен това в участъка предстои отстраняване на описани от надзора дефекти. При пл. "Гарибалди" се изпълняват гранитни настилки в зоната на площада, при релсовия път и кръстовището. В участъка от пл. "Гарибалди" до пл. "Славейков" се извършва демонтаж на тротоарните настилки, като е започнало и полагането на новите. Във всички изброени участъци релсовият път е готов, напълно завършен е и при пл. "Славейков", където се полагат гранитни настилки. По цялото протежение на ул. "Граф Игнатиев" се полагат нови трамвайни релси, които са първите в София обемно-закалени и монтирани по специален начин, който осигурява шумо и виброизолация. Производител на релсите е "Фьост Алпине" Австрия, една от най-големите компании в този сектор. По ул. "Солунска" са монтирани осветителните тела и предстои второто фугиране на настилката, съгласно технологията. В участъка от ул. "Г. С. Раковски" до ул. "6-ти септември" се извършва нареждане на настилки, релсовият път там също е напълно завършен. В зоната около църквата "Свети Седмочисленици" вече са положени около 80% от всички настилки и предстои фугиране. В зоната активно се работи и по релсовия път, като се очаква до две седмици да бъде завършен напълно и да започне полагането на гранитните настилки. От ул. "Шишман" до бул. "Васил Левски" предстои демонтаж на тротоарната настилка, а до седмица релсовият път ще е напълно готов. В последната зона - от бул. "Васил Левски" до бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" се изпълняват настилки, а релсовият път е завършен. На обекта работят различни екипи, между 190 и 200 човека всеки ден.

Започва ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“

Започва ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“

Пусната е заместваща автобусна линия, която хората ще могат да използват...

Припомняме, че ремонтът на столичната Граф Игнатиев се изпълнява от същата компания - "Джи Пи Груп", която направи неуспешния ремонт пред НДК, където след няколко месеца част от плочките се надигнаха.

Стойността на проекта за ремонт на "Графа" е над 24 млн. лв. и трябва да приключи до края на годината. От фирмата вече обявиха, че са се появили "непланирани" трудности.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова гарантира, че с пари на гражданите няма да се плаща за "калпаво свършена работа" и се закани за глоби от по 240 хиляди лева на ден за забавяне.

Граждани недоволстват срещу новите подземни кофи за боклук на "Граф Игнатиев"

Граждани недоволстват срещу новите подземни кофи за боклук на "Граф Игнатиев"

Опасяват се от неприятни миризми

От "Спаси София" вече сигнализираха, че ремонтът се бави с повече от месец: дупки вместо фуги, хлътвания и пропадания въпреки бетонната основа, бетонни буци около трамвайните стълбове.

Лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов също разкритикува начина, по който се извършва ремонтът на столичната улица "Граф Игнаитев". Според него този ремонт "блести с недомислици".

Припомняме също, че след основния ремонт на булевард "Дондуков" в столицата се наложи да се правят ремонти на ремонтите няколко пъти