Разглежда се и трети вариант за ограничители по столичната улица "Граф Игнатиев" - цветарници. Те биха могли да се поставят само на по-широките места, където пространството позволява.

Това стана ясно на откритото заседание под дъжда, което проведе експертният съвет към НАГ. Очаква се съвета да излезе с единно становище.

Дали заради дъжда, или заради по други причини вариантът с цветарниците не бе посочен на живо, а само на картинка.

До този момент след т.нар. "перки на акули", като варианти бяха презентирани само колчетата, евентуално в ретро стил, и огледални подутини/пъпки.

Арх. Здравков категоричен, че ограничители на Графа трябва да има

Арх. Здравков категоричен, че ограничители на Графа трябва да има

До седмица комисията по архитектура ще вземе окончателно решение

Припомняме, трима души пострадаха от ограничителите на столичната улица "Граф Игнатиев". В началото на март 48-годишна жена се спъна в една от "перките" и получи сериозни контузии.

След този инцидент от "Пирогов" съобщиха, че това е поредният пострадал от ограничителите на улицата. На 7 март възрастен мъж също пострада, след като се спъна в каменния блок.

Дни по-късно пореден човек се препъна в гранитните блокчета покрай трасето на трамвая. Той падна и се наложи граждани да му се притекат на помощ. Това стана само няколко часа, след като кметът на София Йорданка Фандъкова обеща, че "перките" ще бъдат сменени.

По повод инцидентите архитектът Здравко Здравков заяви категорично, че ограничители на "Графа" трябва да има.  От "Спаси София" пък предложиха три алтернативи за справяне с проблема. 

"Спаси София" предлага три алтернативи на "перките" по "Графа"

"Спаси София" предлага три алтернативи на "перките" по "Графа"

След поредния инцидент с пешеходец

Главният архитект Здравко Здравков коментира пред журналисти, че с днешното открито заседание трябва да се види полагането на временните ограничители на "Графа", които да заместят старите, и как те реално стоят в градска среда. Водещият критерии пред Столична община ще бъде безопасността на пешеходците, както и да се знае къде ще бъдат ограничителите.

По думите на главния архитект има противоречиви предложения какви да бъдат ограничителите, тъй като голяма част от кабърите не се виждат и при първия сняг, те ще бъдат затиснати и няма да се виждат.

Архитект Здравков се надява да се намери една добра комбинация от ограничители. Според него в зоните, където има пешеходни уширения да се пристъпи към по-ниските ограничители, а в зоните, където са тесните тротоари може да се помисли за физическо разграничаване с чугинени боларди.

На старите ограничители ще бъде намерено друго приложение. Ще се пристъпи към одоборяване на проекта, когато е обсъден с абсолютно всички експертни страни.

Заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов допълни, че разходът за ограничителите ще бъде финансиран през проекта - от европейските средства и от бюджета на Столична община. Трудно е да се каже колко средства ще бъдат отделени и все още няма цена, тъй като се работи с мостри.

Големите и малките перки все още не са актувани и не са заплащани. Столична община се е разбрала с изпълнителя, че няма да плати за монтажа и демонтажа на сегашните ограничители.

На въпрос на news.bg отстранени ли са всички неточности по ремонта на градинката пред Софийския университет "Свети Климент Охридски", Барбалов заяви, че не са отстранени, тъй като все още има доста локви.