"Перките" по ул. "Граф Игнатиев" могат да бъдат заменени с чугунени боларди или колчета. Това заяви днес главният архитект на София Здравко Здравков.

Той обясни, че ще се търси възможност за създаване на друг тип ограничители, които са свързани с историческото наследство на столицата. Един от вариантите са чугунени боларди с височина 40 и 60 см. Здравков допълни, че проектантът е предложил да се поставят 5-сантиметрови кабъри от неръждаема стомана.

Главният архитект посочи, че имало и предложение да се сложат ниски ограничители. Според "Пътна полиция" обаче това не било добро решение, защото при сняг няма да се виждат и отново ще създават риск за пешеходците.

Архитекти мислят за цвета на ограничителите по "Графа"

Архитекти мислят за цвета на ограничителите по "Графа"

От КАТ заявяват, че няма как да бъдат премахнати

Съгласно закона за движение по пътищата има изискване да има физическо разграничаване на трамвайното трасе от пешеходната зона, изтъкна Здравков и поясни, че трамваят има динамичен габарит, който е 30 см от крайната му проекция. Поради това в тази зона не трябва да минават пешеходци. По тази причина главният архитект не е съгласен с предложенията, че не трябва да има ограничители по улицата.

Водещият критерий при избора на тези ограничители ще бъде безопасността и да е ясно къде е трасето на пешеходците и трамвая, коментира още Здравков, уверявайки, че ще се направи всичко възможно да не се допуска инцидент с блъснат човек от трамвай.

По думите му обаче много от хората са загледани в телефоните си или гледат по витрините на магазините и именно поради тази причина възникват инцидентите.

Предстои комисията по архитектура да вземе окончателно решение за новите ограничители на заседанието си следващата сряда, когато ще бъдат представени всички предложения.

Очаква се "перките" да бъдат премахнати до края на месеца, като едновременно с това ще бъдат монтирани новите ограничители.

"Спаси София" предлага три алтернативи на "перките" по "Графа"

"Спаси София" предлага три алтернативи на "перките" по "Графа"

След поредния инцидент с пешеходец

Припомняме, трима души пострадаха от ограничителите на столичната улица "Граф Игнатиев". В началото на март 48-годишна жена се спъна в една от "перките" и получи сериозни контузии.

След този инцидент от "Пирогов" съобщиха, че това е поредният пострадал от ограничителите на улицата. На 7 март възрастен мъж също пострада, след като се спъна в каменния блок.

Дни по-късно пореден човек се препъна в гранитните блокчета покрай трасето на трамвая. Той падна и се наложи граждани да му се притекат на помощ. Това стана само няколко часа, след като кметът на София Йорданка Фандъкова обеща, че "перките" ще бъдат сменени.