Сменете опасните "перки на акули" по "Графа". С този призив от гражданската организация "Спаси София" се обърнаха към зам.- кмета по транспорт на София Дончо Барбалов и шефа на КАТ комисар Тенчо Тенев.

Следващият спънал се пешеходец може да попадне под колелата на преминаващ трамвай, изразиха опасенията си те.

Припомняме, снощи стана ясно, че само дни, след като каменните ограничители по столичната улица раниха жена, е пострадал и възрастен мъж. Той паднал и си ударил лошо главата.

Днес "Спаси София" направи конкретни предложения за алтернативи, които да заменят граничните блокове. Те напомнят, че още при поставянето на "перките" са предупредили, че размерът, формата и цветът им ги прави трудно забележими и опасни за всички. От гражданската организация заявиха, че отказът на автора им арх. Пантелеев и на кмета Йорданка Фандъкова да коментират поредния инцидент е "недостойно поведение за уж отговорни и ангажирани професионалисти."

Пострадалият на "Графа" ударил главата си в острия ръб на един от ограничителите

Пострадалият на "Графа" ударил главата си в острия ръб на един от ограничителите

Ограничителите се сливат с настилката, може би трябва да се боядисат

"Спаси София" предлага три възможни решения на проблема: поставяне на тактилни ограничители от неръждаема стомана, на ивица настилка в различен цвят от сега съществуващата или на фабрично скосени каменни плочи като тези, които в момента се монтират на ул. "Цар Иван Шишман".

"Градската среда трябва да бъде приветлива, а не враждебна към пешеходците. Не може целта на българските градостроители винаги да бъде поставянето на физически ограничения и забрани", коментираха още от организацията. Според тях поставените ограничители на ул. "Граф Игнатиев" многократно са доказали, че вместо да осигурят удобство и безопасност, са предпоставка за сериозни инциденти.

Надяваме се, че инат или нежелание да се признае допусната грешка, няма да са причина за липса на конкретни действия за смяна на съществуващите ограничители, посочиха от "Спаси София".

От организацията изтъкнаха и че именно след тяхно разследване за нередности в обществената поръчка за реконструкция на улицата предишният зам.-кмет Евгени Крусев е подал оставка и в момента се разследва от прокуратурата.

Новите плочки пред "Св. Седмочисленици" вече остаряха

Новите плочки пред "Св. Седмочисленици" вече остаряха

#HUBAVOE